Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από την έξοδο στις αγορές

 
Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από την έξοδο στις αγορές

Ενημερώθηκε: 26/07/17 - 12:17

Επιτυχημένη κρίνεται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά το 2014, καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, κρατώντας το επιτόκιο σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα καθώς διαμορφώθηκε στο 4,625%, κερδίζοντας το πρώτο στοίχημα που είχε βάλει η κυβέρνηση.

Δημόσιο

Το ελληνικό άντλησε 3 δις ευρώ με το νέο 5ετες ομόλογο, με τα μισά χρήματα να προέρχονται από επενδυτές, οι οποίοι αντάλλαξαν το ομόλογο που λήγει τον Απρίλιο του 2019 με το νέο, και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από επενδυτές που αγόρασαν απευθείας τον νέο τίτλο.

Η έκδοση αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από την αντίστοιχη έκδοση του 2014 και τη δεύτερη να αντιτείνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης η Ελλάδα δανείστηκε ακριβά, ενώ το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα δεδομένα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές:

οικονομίας

περιορισμοί κεφαλαίων

ΕΚΤ

Μνημόνια

1. Η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο στοίχημα, καθώς βγήκε στις αγορές ενώ υπάρχουν ακόμα αγκάθια που πληγώνουν την της. Οι , η χώρα που βρίσκεται εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της , ενώ τα βαραίνουν ακόμα το τοπίο και την συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι στον «αέρα».

χώρα

επενδυτές

2. Το ενδιαφέρον ήταν μοιρασμένο αλλά ενδεικτικό των συνθηκών. 1,5 δις ευρώ αντλήθηκε από επενδυτές που είχαν ήδη ελληνικά ομόλογα αποδεικνύοντας πως υπάρχει πίστη ότι η θα ανακάμψει και θα βγουν κερδισμένοι. Ήταν μια ανανέωση εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Το νέο χρήμα ήταν μόνο 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι προσφορές γι' αυτό το κομμάτι της έκδοσης ήταν πάνω από 6 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε πράγματι ισχυρό ενδιαφέρον από νέους .

ΔΝΤ

ελάφρυνση του χρέους

3. Το για ακόμη μια φορά έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, καθώς το επιτόκιο που επετεύχθη είναι πολύ χαμηλότερο από το 6% που υπολόγιζαν στην Ουάσιγκτον. Το ύψος του επιτοκίου μπορεί να λειτουργήσει σαν ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα στις συζητήσεις για την μελλοντικά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

4. Η επιτυχία ή μη αυτής της έκδοσης θα φανεί στην επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές που προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών . Μπορεί το επιτόκιο να κρίνεται τώρα ικανοποιητικό, αλλά τυχόν νέα κρίση μπορεί να εκτοξεύσει μια πιθανή νέα έξοδο.

Ευ. Τσακαλώτος: Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που δήλωσε οτι: «Η σημερινή έξοδος στις αγορές δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Το συζητήσαμε, ήταν καλή σήμερα η αγορά και ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Από δω και πέρα εμείς είμαστε εστιασμένοι στον Αύγουστο του 2018. Νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι με αυτή την πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του '18 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορέσει η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί».

Επίσης, με ανεπίσημη ενημέρωση, η κυβέρνηση συγκρίνει τη χθεσινή έκδοση με την προηγούμενη επί κυβέρνησης Σαμαρά, «...το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα. Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Ν.Δ: Δανειστήκαμε με υψηλότερο επιτόκιο από άλλες χώρες σε Μνημόνια

αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την ανακοίνωση του τελικού επιτοκίου δανεισμού.

δανεισμού

«Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας: «Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι».

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΕΛ

«Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης και », υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε: «Μια κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».

Η ΔΗ.ΣΥΜ. θύμισε στον Αλ. Τσίπρα τι έλεγε το 2014

Δημοκρατική Συμπαράταξη

πρωθυπουργός

Η σε ανακοίνωσή της αφού θυμίζει ότι ο μυν είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία εξόδου στις αγορές το 2014 ως «...σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story», κάνει λόγο για «κραυγαλέα και προκλητική αντίφαση που αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο».

λιτότητας

«Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα», επισημαίνει η ΔΗ.ΣΥΜ. και τονίζει:. «Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα 13 δισ. ευρώ».

χρέος

Η ανακοίνωση συνεχίζει, σημειώνοντας: «Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το . Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα».

«Όσο ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική», συνεχίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταλήγει: «Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας».

Θεοδωράκης: Γιατί πανηγυρίζετε;

«Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει με το επιτόκιο που πήρε.

Ποταμιού

κάλπες

Όπως είπε ο επικεφαλής του , η διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι η εξής: «Επιλέγουμε λάθος ηγέτες. Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά - κάποιες δεκάδες δισ. Όταν λοιπόν ο ψηφοφόρος αύριο πάει στις , πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του έχει ένα τίμημα. Αν ψηφίσει τον ένα, θα χρεώσει την χώρα κάποια παραπάνω δισεκατομμύρια».