Βουλή: Και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σε προκαταρκτική εξέταση για την Novartis

 
Βουλή: Και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σε προκαταρκτική εξέταση για την Novartis

Ενημερώθηκε: 22/02/18 - 11:40

Βουλή-Novartis: Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση για την υπόθεση Novartis.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές για κάθε πρόσωπο

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Αντώνη Σαμαρά

Για τον πρώην πρωθυπουργό, , ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Αδωνι Γεωργιάδη

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, βρέθηκαν 25 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά 1 και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες παραπεμπτικές ψήφους δηλαδή 188 και ακολούθησαν οι κύριοι Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186, ενώ ο κ. Μάριος Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες, δηλαδή 159.

Επίσης, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις περιπτώσεις των κυρίων Πικραμμένου και Σαλμά υπήρξαν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Η ΝΔ, παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Οι ΑΝΕΛ υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση

- Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο

- Η Χρυσή Αυγή υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Το ΚΚΕ υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Η Ένωση Κεντρώων, "παρών"

- Το Ποτάμι, έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.

Η τοποθέτηση των κομμάτων

Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός, είπε μεταξύ άλλων ότι άκουσε πολλούς στις ομιλίες τους «να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο». Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε χαρακτηρηστικά ότι «λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη». «Όχι μόνο δεν το πράξατε», τόνισε, «αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προβλέποντας την εκλογική της συντριβή «μετέρχεται αθέμιτα μέσα για την παράταση της παραμονής της στην εξουσία» και επισήμανε ότι «θα τελειώσετε με εκλογές σε μια κάλπη και όχι με δέκα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε «κύριε Τσίπρα δεν ήσασταν εδώ εσείς που κατηγορείτε δέκα ανθρώπους να τους κοιτάξετε στα μάτια. Να κοιτάξετε τον κ. Πικραμμένο, που με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα κεφάλια των βουλευτών σας αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε πως «υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και υπάρχει σκευωρία από την πλευρά της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων», υποστηρίζοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαίρεσε τους δικούς της υπουργούς, αλλά και την περίοδο 2004 - 2009 της ΝΔ «οπότε και εκτροχιάστηκε η δαπάνη» όσο και τους υπουργούς της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμετωπίζοντας το θέμα από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εγχώριων φαρμακοβιομηχάνων, πρότεινε να συσταθεί Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου από σήμερα μέχρι και την επόμενη δεκαετία «με γνώμονα την προστασία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας» που «πλήττεται από τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών».

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί το σκάνδαλο της «Novartis» ως αποτέλεσμα προβληματικών πλευρών του συστήματος όπως η «γραφειοκρατία» και το «πελατειακό σύστημα» και όχι ως βασικός τρόπος λειτουργίας των μονοπωλίων για την αύξηση των κερδών τους, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν μίλησε αλλά κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή της σειράς της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην ομιλία του είπε ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχίζεται όσο υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι για την αλλαγή του πρώτου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ενώ για τον δεύτερο, «ο οποίος θεωρεί την δωροδοκία μέρος των υπουργικών καθηκόντων» απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της βουλής.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει σχετική τροπολογία για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κάλεσε σε άμεση ψήφισή της.

Δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, όσα γνωρίζει για την υπόθεση «Novartis».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης».

Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «μπροστά μας εντός των άλλων είναι η τέταρτη αξιολόγηση, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι μειώσεις στις συντάξεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά πάνε πακέτο, ενιαία θα πρέπει να τα βλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε».

«Ποιον δουλεύετε σήμερα όλοι σας και ιδιαίτερα εσείς της κυβέρνησης; Με τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το ΚΚΕ μιλά μόνο για τον καπιταλισμό, όλα αυτά που λέει το ΚΚΕ για τον καπιταλισμό και τη δική σας πολιτική, εσείς απλά προσπαθείτε να τα κρύψετε για να κοροϊδέψετε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «χαμένοι θα είναι και πάλι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται. Για όλα αυτά βέβαια δεν ακούσαμε κουβέντα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε από το βήμα της Βουλής «να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπεραμυνόμενος της άποψής του είπε ακόμη: « Να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του».