Η αριθμητική των σεναρίων σε περίπτωση ρήξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Ποιοι θα ψηφίσουν, τι;

 
Η αριθμητική των σεναρίων σε περίπτωση ρήξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Ποιοι θα ψηφίσουν, τι;

Ενημερώθηκε: 17/10/18 - 11:24

Υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, όπως επίσης υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την κυβέρνηση αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν, δήλωσε προχτές ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Δεδομένη θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιση της συμφωνίας με τουλάχιστον 154 βουλευτές, ενώ όσον αφορά την δεδηλωμένη έχουν τη δική τους ερμηνεία.

Όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα λάβει τις 145 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Τις θετικές ψήφους του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντούρα, η οποία για πρώτη φορά δημοσίως με ανάρτηση της στο Twitter ανέφερε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, διαφοροποιούμενη έτσι από την θέση των ΑΝΕΛ κατά της συμφωνίας, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργο Μαυρωτά και του Σπύρου Λυκούδη από το Ποταμι και του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη. Το άθροισμα αυτών των βουλευτών που αμέσως ή εμμέσως έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών φτάνει τους 153. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλες «εκπλήξεις» ακόμη και από τους ΑΝΕΛ.

«Κλειστά χαρτιά» κρατά προς ώρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αν και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την ύστατη ώρα και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει διαμορφωθεί. Ερώτημα παραμένει η στάση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρνς Κουίκ. Οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

¨Οσον αφορά τη δεδηλωμένη, κατά την προβαλλόμενη ερμηνεία από κυβερνητικά στελέχη η δεδηλωμένη κτάται μία μόνο φορά, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, και αφού έχει προηγηθεί ο γύρος των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα στο ενδιάμεσο να γνωμοδοτήσει για τη δεδηλωμένη.

Έτσι η κυβέρνηση δε χάνει τη δεδηλωμένη αν άρει την εμπιστοσύνη του προς αυτήν ο νυν κυβερνητικός εταίρος της ούτε καν αν καταψηφισθεί κάποιο νομοσχέδιο. Ο μόνος τρόπος απώλειας της δεδηλωμένης είναι – κατ’ αυτήν – η υποβολή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευυση και η υπερψήφιση της πρότασης αυτής από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι απειλείται η δεδηλωμένη τους αυτή τη στιγμή, αλλά προεξοφλούν την εξασφάλισή της δεδομένης της εκφρασμένης άποψης βουλευτών και κομμάτων. Ακόμη και από τους ΑΝΕΛ είναι ένα ερώτημα τι θα πράξουν οι Παπαχρηστόπουλος, Ζουράρης.

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εγκριθεί το μίνιμουμ με 154 ψήφους και το μάξιμουμ με 170! Ωστόσω, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για πλειοψηφία βουλευτών, όχι κομμάτων.

Θυμίζουμε ενδεικτικά μια πρόσφατη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας συμβούλεψε «να μάθουμε να ζούμε με κυβερνήσεις μειοψηφίας».

Σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου μαζί με τον ίδιον αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους απ’ αυτήν, ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

Με βάση πάλι τις δηλώσεις που έχουν γίνει δημοσίως τις τελευταίες μέρες, στήριξη στη νέα κυβέρνηση θα δώσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουραρης, η Έλενα Κουντουρά, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης. Σύνολο 150 βουλευτές. Την κρίσιμη ψήφο ενδέχεται να δώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ο όποιος χθες το βράδυ σε εκπομπή στο κανάλι Action άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα και σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 βουλευτών.

Η τρίτη ψηφοφορία που μπορεί να υπάρξει στη Βουλή, είναι αυτή της πρότασης δυσπιστίας που μπορεί να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις 16 Δεκεμβρίου και μετά. Στη συγκεκριμένη διαδικασία η πρόταση για να υπερψηφιστεί χρειάζεται τον αριθμό των 151 βουλευτών. Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια τέτοια διαδικασία και δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση γίνεται κατανοητό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να συμπληρώσει τον αριθμό των 151 βουλευτών ακόμη κι αν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΑΝΕΛ την υπερψήφιζαν.