Κώστας Σημίτης: Αποκαλύψεις φωτιά για το C4i

Κώστας Σημίτης: Αποκαλύψεις φωτιά για το C4i
Ενημερώθηκε: 09/12/18 - 14:03

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αφού οι αποκαλύψεις για την φερόμενη πιθανή εμπλοκή του, αλλά και μελών της κυβέρνησή του στο σκάνδαλο προμήθειας του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i, διαδέχονται η μια την άλλη.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη Kontra News τα ημερολόγια του φυγόδικου, τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία που βρίσκεται πλέον στη Βουλή, αποκαλύπτουν επαφές του ίδιου του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens με υπουργούς της τότε κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα στον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας συμμετείχαν οι κοινοπραξίες «Thales Raytheon Systemes» και «SAIC Siemens».

σημιτησ

Η δεύτερη ήταν αυτή που τελικά επικράτησε με τον πρώην πρόεδρο της «Thales» Μισέλ Ζοσεράν, να αναφέρει ότι η εταιρεία απώλεσε τον διαγωνισμό επειδή δωροδόκησε χαμηλά, ενώ η Siemens «στόχευσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό», δηλαδή τον Κώστα Σημίτη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του άλλοτε αντιπροέδρου της «Thales»,  Παύλου Πέζα. Σύμφωνα πάντα με την Kontra News ο Πέζας το 2003 είχε στείλει διαδοχικές επιστολές στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στις οποίες τόνιζε ότι η προσφορά του ήταν πολύ πιο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο σε σύγκριση με αυτή της SAIC Siemens. Πιο συγκεκριμένα η Thales ισχυριζόταν ότι η πρόταση για τη σύμβαση ήταν κατά 6,5 εκατ. ευρώ πιο φθηνή από αυτή των ανταγωνιστών της.

Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξιοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, του είχε διαβιβάσει μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου με το οποίο τον προέτρεπε να «μην ρίχνει λάδι στη φωτιά».  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέζας την εβδομάδα που πέρασε μιλώντας στην Real News είχε χαρακτηρίσει το διαγωνισμό για το C4i «τον πιο στημένο διαγωνισμό» που έχει δει ποτέ του.

«Βάσει των δεδομένων, που έχουν πλέον κατατεθεί στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι μειοδότης του διαγωνισμού ήταν η Thales Raytheon Systems. Ωστόσο, μειοδότης αναδείχθηκε η SAIC, επειδή δήθεν είχε καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά. Αυτό ήταν ψευδές. Ποιο ήταν το κίνητρο του ψεύδους; Το επιχείρημα της πολιτικής πίεσης δεν στέκει, διότι και η TRS (σ.σ. τρίτη εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό) ήταν εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Άρα, τι μένει;», διερωτήθηκε ο Πέζας.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ο άλλοτε διευθυντής της Thales υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια να δοθεί το C4i με συνοπτικές διαδικασίες στην Siemens.

Τη θέση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει η Kontra News, και το γεγονός ότι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, είχε συντάξει επιστολή τον Γενάρη του 2003, στην οποία υπογραμμιζόταν πως «η ανάθεση του C4i θα γίνει με ενέργειες που απαιτούν άκρα μυστικότητα» και «κατ’ εξαίρεση των κανονικών διαδικασιών κατά το άρθρο 71 του ΠΔ 284/89 και κατά τις εξαιρέσεις του κώδικα Δημοσίου Λογιστικού και τις υπόλοιπες περιπτώσει του άρθρου 73».

Αν λοιπόν τα λεγόμενα του Πέζα επαληθευτούν τότε τόσο ο Κώστας Σημίτης, όσο και οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο του C4i, θα πρέπει να εξηγήσουν πολλά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.