Παγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί ο Αλ. Τσίπρας «θυσίασε» τον Ν. Κοτζιά;

Παγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί ο Αλ. Τσίπρας «θυσίασε» τον Ν. Κοτζιά;
Ενημερώθηκε: 18/10/18 - 09:38

«Αλλού οι σπίθες και αλλού ξέσπασε η φωτιά» εξαιτίας της ενδοκυβερνητικής διένεξης που ξεκίνησε με τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε γιατί αισθανόταν ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων υπουργών της κυβέρνησης στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου είχαν σφοδρή λογομαχία. Ο Ν. Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία, ενώ ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε σε κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χρέωνε στον Πάνο Καμμένο μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Σόρος προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών χρηματοδοτεί πολιτικούς επιχειρηματίες και δημοσιογραφικούς και ότι εσχάτως έχει μπει και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν άλλωστε και η αφορμή για να κορυφωθεί ο καυγάς τους εντός του υπουργικού Συμβουλίου.   

Η παραίτηση και ότι προηγήθηκε προκάλεσαν παγωμάρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν, ειδικά μετά την ομοβροντία επικρίσεων, που διατυπώθηκαν κατά του κ. Καμμένου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Τσίπρας θα οριοθετούσε τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος διαφοροποιείται συνεχώς και εντόνως από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμα θέματα, όπως το Σκοπιανό. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που συνεχίζουν να ζητούν ρήξη με τον π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

Όμως, ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο Π. Καμμένος, ο οποίος εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος παρά μόνο κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη κυρίως ανεξάρτητων βουλευτών. Έτσι με αυτή την κίνηση κέρδισε χρόνο.

Χαακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία «Την πλήρωσε λάθος υπουργός» (πρωτοσέλιδος τίτλος με φωτογραφία πλάτη τον Νίκο Κοτζιά).  Στο άρθρο της στην τελευταία σελίδα διαπιστώνει ανοικτά ότι τα πράγματα στην κυβέρνηση είναι εντελώς διαφορετικά από ό,τι δέκα μέρες πριν. «Και αυτός που προκάλεσε τη θύελλα δεν είναι ο παραιτηθείς υπουργός, αλλά ο υπουργός Άμυνας. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός τον έχει ανάγκη. Αλλά είναι ακόμη πιο βέβαιο πως το τίμημα αυτής της ανάγκης αποδεικνύεται, πλέον, βαρύ.» 

 Από την άλλη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σήμερα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Π. Καμμένος θα αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την απειλή να ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό.  

Όμως η παραίτηση δεν μπορεί να ιδωθεί ανεξάρτητα από το πρόσφατο ταξίδι του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ και το επικείμενο του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία. Σε σχέση με τη Ρωσία, οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης θα γίνουν υπό σαφώς ευνοϊκότερες προϋποθέσεις λόγω του ότι η αντιπαράθεση με τη Μόσχα είχε λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών στο επίκεντρο αυτής.

Ο ΑΛ. Τσίπρας θέλοντας να αμβλύνει τις ανησυχίες διεθνώς και εντός ΣΥΡΙΖΑ,  ανέλαβε ο ίδιος και τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αλλά να προβεί και σε μια κίνηση, που δεν έχει ξανακάνει όσο βρίσκεται στην κυβέρνηση: Καθυστερώντας την πτήση του για Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας βγήκε στην εξώπορτα του Μεγάρου Μαξίμου και εν είδει διαγγέλματος αποδέχθηκε «με πόνο καρδιάς…» την παραίτηση Κοτζιά, διακήρυξε την πρόθεσή του (στέλνοντας μήνυμα και στα Σκόπια) πως αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο «στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι σκοπεύει και «εγγυάται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών…».

Ταυτόχρονα, και στοχεύοντας να διασκεδάσει τις λογικές εντυπώσεις περί κινδύνου κατάρρευσης της κυβέρνησης και να ηρεμήσει  κάπως την κατάσταση στο κόμμα του, προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν θα ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Το πόσο θα ηρεμήσει την κατάσταση αυτή η δήλωση θα το δείξει ο χρόνος. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν ανακοινώσει την αποπομπή του κ. Κοτζιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη προφανώς για να εξασφαλίσει ότι από το κόμμα δεν θα υπάρξει έντονη αντίδραση για την εξέλιξη αυτή.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πάντως και η εκτίμηση ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας διαβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή» λόγω της αδυναμίας μέχρι τώρα του Ζόραν Ζάεφ να την περάσει από το δικό του κοινοβούλιο και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρόκειται να έλθει ποτέ στην ελληνική Βουλή.