Στροφή Παρασκευόπουλου: Ναι, να καταργηθεί ο νόμος μου!

Παρασκευόπουλος: Έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ζητά την κατάργηση του σχετικού νόμου
Ενημερώθηκε: 06/11/17 - 17:47

Κι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει σκληρούς ποινικούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι με την επέκταση της εφαρμογής του νόμου Παρασκευόπουλου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2018, τώρα ο ίδιος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος!

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Πρωινή Ανάγνωση" του καναλιού της Βουλής ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ανοιχτά ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, νόμος που ο ίδιος νομοθέτησε, ενώ έδωσε και δίκιο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη που από την πρώτη στιγμή κατηγορεί τον κ. Παρασκευόπουλο πως με το νόμο που φέρει το όνομα του αφέθηκαν ελεύθεροι και χιλιάδες επικίνδυνοι κακοποιοί.

Εδώ να σημειωθεί ότι σαν τελευταίο παράδειγμα αποφυλάκισης χρησιμοποιώντας διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου ήταν η Βίκυ Σταμάτη που ήδη επέστρεψε στο σπίτι της.

Δεν έχει λόγο ύπαρξης!

«Θα σας φανεί περίεργο αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε: 

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές , πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».

Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Άρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο;», ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε: «Ασφαλώς. Βεβαίως δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

 

Δείτε τις δηλώσεις: