Υπόθεση Novartis: Θύελλα αντιδράσεων - Καταγγελίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

 
Υπόθεση Novartis: Θύελλα αντιδράσεων - Καταγγελίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Ενημερώθηκε: 06/02/18 - 15:50

Κύκλο αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης η εσπευσμένη διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης Novartis η οποία εμπλέκει πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς,

Μια «Κακοστημένη επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας που θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση» σύμφωνα με την αντιπολίτευση, με σαφή πρόθεση να στοχοποιηθούν πρόσωπα τα οποία βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ασκούν κριτική σε πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων ή στέκονται εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους.

παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθεια αλλαγής ατζέντας

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν την επομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Διερωτώνται μάλιστα με ποιο τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατάφεραν να ενημερωθούν σχετικά με τον φάκελο, πριν αυτός δοθεί στα κόμματα στη Βουλή και φτάσουν να μιλούν για μεγάλο σκάνδαλο.

Διερωτώνται επίσης πως είναι δυνατόν να βρίσκεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στον Άρειο πάγο λίγες μόλις ώρες πριν αποσταλεί ο φάκελος στη Βουλή.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», επισημαίνουν σε αναλυτική απάντησή τους κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το «πώς» αντέδρασε η αντιπολίτευση στην υπόθεση Novartis που από χθες απασχολεί τα δημόσια πράγματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα». Και, «αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».

Συνεπώς, «το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό», υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές και εξηγούν: «Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ταυτοχρόνως, οι κυβερνητικές πηγές απαντούν και στην επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη, χαρακτηρίζοντάς την (την επιχειρηματολογία) «εξίσου έωλη», και τούτο γιατί «το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα. Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κ. Σαμαρά που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε 'ανώνυμους'».

Εξάλλου, «τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους. Η 'ανωνυμία' των μαρτύρων καθώς και το να έχουν 'ψευδώνυμο' προβλέπεται στην Δικονομία μας. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του».

Συμπερασματικώς, «καλά θα κάνει λοιπόν η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει. Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.
Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή.

Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό.

Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη 'φάκα' μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο. Ευχόμαστε να επιθυμούν όλοι το ίδιο».

Κοντονής: Ντροπή τους - Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Οι ευθύνες στην υπόθεση της Novartis προκύπτουν από μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ενόσω η δικογραφία για την συγκεκριμένη υπόθεση διαβιβάζεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικούς, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ερωτηθείς, δε, για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, ο κ. Κοντονής σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων έχουν να κάνουν με παράνομη τιμολόγηση και σε περιπτώσεις φορολογίας όταν έχουμε δωροδοκία, έχουμε (να κάνουμε) με ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η Δικαιοσύνη «εντοπίζει τα πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση. Αυτό είναι ενέργεια της Δικαιοσύνης η οποία μίλησε με την έρευνά της», πρόσθεσε.

Εξάλλου, τα στοιχεία έχουν σταλεί στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να μην είναι προς το παρόν σαφές ποιους αφορά το αδίκημα της απιστίας και ποιους η δωροδοκία έστω κι αν είναι παραγεγραμμένες.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι λεπτομέρειες για τη δικογραφία δεν μπορεί να δώσει. Ακόμη, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός δήλωσε: «Ντροπή σε αυτούς που λενε ότι παρεμβαίνω στη δικαιοσύνη».

«Νόμιμη» η ενημέρωση Τζανακόπουλου από τον Αρειο Πάγο

Για την κριτική που ασκήθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι πήγε στον Αρειο Πάγο «για να ενημερωθεί». Επί μια εβδομάδα βλέπαμε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται, δεν είναι λογικό να ρωτήσεις αν - ως κυβενρητικός εκπρόσωπος και άτομο κοντά στον πρωθυπουργό - για το αν τελικά ολοκληρώνεται;», διερωτήθηκε ο υπιουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για καμία παρέμβαση σε κάτι απλά ζητήθηκε ενημέρωση επί του θέματος, η οποία ήταν νόμιμη».

Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων η υπόθεση Novartis 

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.

Αδωνις Γεωργίαδης στην αντεπίθεση

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, βγαίνει στην αντεπίθεση, απειλώντας με μηνύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «πρόκειται για σκευωρία», σε βάρος του, σημειώνοντας ότι με τη σημερινή του κατάθεση για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Σημείωσε δε ότι, αφού δεν έχει το φάκελο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υπόθεση, δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά θα απαντήσει για όλα.

«Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα τον πάω φυλακή για κακούργημα, αν η Εισαγγελέας έχει άτυπη ενημέρωση, θα πάνε και οι δύο φυλακή», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, διερωτώμενος «πού ξέρουν τα ονόματα που περιέχονται στη δικογραφία οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόνο διαβιβαστική αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ανοίξει το φάκελο», είπε σχετικά.

Όπως τόνισε, «επί υπουργίας μου ήταν η μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», καθώς «μειώσαμε οριζόντια την τιμή σε 75000 φάρμακα», συνεπώς και δε γίνεται να υπάρχει εμπλοκή της υπουργίας και της τότε κυβέρνησης συνολικότερα στην υπόθεση.

Αλλες αντιδράσεις

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι «είναι χονδροειδής ο τρόπος που ξεκίνησε η ιστορία» η οποία όπως είπε, «βγάζει μάτια» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα και να κερδίσει χρόνο. Πρόκειται, τόνισε, για διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή επειδή η εισαγγελική λειτουργός είδε ονόματα πολιτικών. Η Βουλή θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει η Εισαγγελέας την ανάκριση». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, επεσήμανε. «Όχι μόνο διάβασε τη δικογραφία ο κ. Κοντονής αλλά έβγαλε και απόφαση. Έχουμε κατάφωρη παραβίαση δικονομικών κανόνων».

Ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ, ανέφερε πως «τόσο ο κ. Κοντονής όσο και ο κ. Παπαγγελόπουλος με απύθμενο θράσος λένε δημοσίως πράγματα που δεν θα έπρεπε να τα ξέρουν. Πάνε να στήσουν μία συκοφαντία απέναντι σε μία παράταξη». Πρόσθεσε λέγοντας ότι «αυτοί που στήνουν δίκες θα τους γυρίσει μπούμερανγκ . Οι δολοπλόκοι θα το πληρώσουν ακριβά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στην υπόθεση, έκανε λόγο για σκάνδαλο μεγαλύτερο από τη Siemens, λέγοντας ότι «υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που προχωρούσαν σε υπερτιμήσεις φαρμάκων και εκτοξεύθηκε η φαρμακευτική δαπάνη».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο φάκελος της υπόθεσης πάει σήμερα στη Βουλή με εντολή πρωθυπουργού.

Η υπόθεση Novartis

Η υπόθεση Novartis σχετίζεται με τις πρακτικές δωροδοκιών που ακολούθησε η φαρμακοβιομηχανίας «Novartis», προκειμένου να κυριαρχήσει στην αγορά την περίοδο από το 2006 έως το 2016. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα που ήταν επικεφαλής στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της «Novartis», για τον οποίο αμέσως εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά. Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ, όπου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Επίσης, πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

Oι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο διαβίβασης αφορούν δωροδοκία και απιστία, κατηγορίες που έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ η δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα θα αποστείλει νεότερα στοιχεία στη Βουλή, μόνον εάν «δέσει» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορία που δεν έχει παραγραφεί.

Μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η εταιρία στην Ελλάδα εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές και λαμβάνει σοβαρά κάθε ισχυρισμό για πιθανά παραπτώματα».