Αντιπολίτευση με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά: Υπό κηδεμονία ο Μητσοτάκης

 
Αντιπολίτευση με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά: Υπό κηδεμονία ο Μητσοτάκης

Ενημερώθηκε: 24/01/21 - 15:26

Αντιδράσεις προκαλεί η συνέντευξη Σαμαρά στην «Καθημερινή» ο οποίος παίρνει αποστάσεις από τη ΝΔ παραμονή του νέου κύκλου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ανοιχτά αντίθετος με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, απορρίπτει την προσφυγή στη Χάγη και προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή.

Το «αντάρτικο» Σαμαρά φούντωσε την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να περνά στην επίθεση. Εντυπωσιακή όμως είναι η σιωπή από τη μεριά της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ.

Πάντως η στάση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είναι συνεπής από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 . Του τωρινού «αντάρτικου» προηγήθηκαν δύο ενδεικτικά γεγονότα μιας «ρήξης» με τον πρωθυπουργό. Το ένα ήταν όταν δεν πήγε στη Βουλή για την ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Το άλλο και ίσως σημαντικότερο, ότι δεν παρέστη ούτε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η στάση του αυτή ερμηνεύτηκε ως κδήλωση της πικρίας γιατί δεν επελέγη ο ίδιος για το ύπατο εθνικό αξίωμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.

Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.

Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παύλος Χρηστίδης: «Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής»

Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη, ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: «Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει ο Π. Χρηστίδης.

Τι είπε στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς

«Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής θα είναι η Θράκη! Οπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Αυτή είναι η "διευρυμένη ατζέντα" που θέτει η Τουρκία! Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων, όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX. Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες γραμμές» δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ακόμη ότι «Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διευρευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» και υπογραμμίζει:« Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν "τιμωρεί" μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Στο ερώτημα «πότε και υπό ποιες συνθήκες θεωρείτε πως θα μπορούσε η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;» ο πρώην πρωθυπουργός απαντά:« Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Διότι η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο ποσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος , βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην αντίδραση της Ε.Ε υπογραμμίζει:«προφανώς και δεν με ικανοποιεί. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε δύο κράτη-μέλη της-Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία, να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα».

Τέλος, σχολιάζοντας της στάση της Γερμανίας ο κ. Σαμαράς δηλώνει:«Μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ "ευρωπαϊκά" θα έλεγα...»

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία λέγοντας ότι «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Υποστηρίζει ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία.

Επίσης αναφέρει ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Κόντρα και στο θέμα των Σκοπίων

Ο πρώην πρωθυπουργός προαναγγέλλει επίσης ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, όταν έρθουν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα», λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;», δηλώνει ο κ. Σαμαράς.

Το αντάρτικο του Αντώνη Σαμαρά έχει ήδη δύο σημαντικά γεγονότα:

- Το πρώτο ήταν όταν δεν πήγε στη Βουλή για την ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

- Το δεύτερο -και ίσως σημαντικότερο- είναι ότι δεν παρέστη ούτε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια από τις πλέον σημαντικές κοινοβουλευτικές στιγμές, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πικρία του για το ότι δεν επελέγη ο ίδιος για το ύπατο εθνικό αξίωμα.