Άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων: Οι στόχοι της κυβέρνησης - Τι απαιτείται για να περάσει η αλλαγή του άρθρου 103

 
Δημόσιοι υπάλληλοι

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/05/25 - 21:07

Το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας σε περιπτώσεις δομικής και συστηματικής ανεπάρκειας έθεσε ο Πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 103 στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνεπώς, αυτό που επιχειρεί είναι να δώσει χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να γνωρίσουν την ατζέντα που τίθεται προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις σε επίπεδο κεντρικών επιτροπών και των ειδικών τους ομάδων.

Στόχος είναι ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ρίξει τη γέφυρα της συναίνεσης σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, βλέποντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που επισημαίνει είναι ότι «δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και έναν θεσμικό χαρακτήρα, έχει κυβερνήσει αρκετά χρόνια» μένει να φανεί και με τον πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποια ακριβώς θέση θα πάρει και στο συγκεκριμένο θέμα.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να να βγει από το τραπέζι το casus belli της Άγκυρας.

«Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, έχει έρθει η ώρα να αλλάξει, η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Δεν είναι αφηρημένη συζήτηση, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η έννοια της αξιολόγησης. Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, θα υπάρχουν κυρώσεις αν αρνείται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτός από το άρθρο 103 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα θέσει προς συζήτηση το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το 86 για την ποινική μεταχείριση των υπουργών.

Επισήμανε ότι θα αναζητήσει πεδία συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ. 

«Να πάρει πίσω η Τουρκία το casus belli»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός με αφορμή το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε για την άμυνα που απαιτεί ομοφωνία, καλώντας την να εγκαταλείψει το casus belli.

«Αν η Τουρκια επιχειρήσει να μπει θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί Ελλάδας και Κύπρου Τριάντα χρόνια μετά το casus belli έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε από Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι  δεν μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει μια απόφαση η οποία να απειλεί μια άλλη χώρα», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων».

Αστική χωροταξία και πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει οι πρυτάνεις να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια γιατί υπάρχει συνυπευθυνότητα, «όποιοι δεν το κάνουν θα υπάρξουν κυρώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την αστική χωροταξία ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 24. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το όριο των οικισμών, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 1985. Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης. Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».

Έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη. Έχουμε θέμα στα ενοίκια, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι σταθεροποιείται αλλά οι μισθοί αυξάνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για τις εξαγγελίες μου για το οικονομικό έτος του 2026. Εμείς θεσμοθετούμε μόνιμα επιδόματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο στεγαστικό «και αυτοί, που υποφέρουν περισσότερο είναι οι ενοικιαστές. Τώρα θα δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά. Και εάν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα το εξετάσουμε. Η προσοχή μας θα στραφεί περισσότερο στην αξιοποίηση υφιστάμενων σπιτιών αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ