Βουλή: Ποια είναι η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας - Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

 
Βουλή: Ποια είναι η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/03/24 - 09:29

Μέσα σε κλίμα έντασης και πολιτικής τοξικότητας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως όλα δείχνουν, θα φέρουν στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσής της (αύριο 26/03) από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα την καταθέσει, έχοντας και τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς και με «αστερίσκους» από το ΚΚΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει από τον Καναδά αύριο Τρίτη, το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας αναφέρει ότι μπορεί να την καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος αυτής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 της ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 50 βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ