Στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για το Διάστημα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν την επίσημη παρουσίαση της νέας ευρωπαϊκής ομάδας αστροναυτών.
Ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου —σε μια κίνηση που ανέδειξε τη διεύρυνση της διαστημικής ατζέντας πέρα από τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις— ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ενώπιον 2.000 προσκεκλημένων και εκπροσώπων 90 κρατών τον πρώτο Έλληνα αστροναύτη, Αδριανό Γολέμη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική, σημειώνοντας την εντυπωσιακή εξέλιξη της Ελλάδας, η οποία πέρασε από την πλήρη απουσία διαστημικού σχεδιασμού στην τοποθέτηση 18 δορυφόρων σε τροχιά και στην ανάπτυξη εγχώριου οικοσυστήματος κατασκευής δορυφόρων.
Η αποστολή, με την ονομασία PAM-6, προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2027 και θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Vast, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη NASA. Επικεφαλής του πληρώματος θα είναι Γάλλος αστροναύτης, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο Αδριανός Γολέμης, ένας Τσέχος αστροναύτης και ένας εκπρόσωπος ακόμα μίας ευρωπαϊκής χώρας.
Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την περηφάνια του για την παρουσία της ελληνικής σημαίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πορεία του κ. Γολέμη, πέρα από τα επιστημονικά πειράματα που θα διενεργήσει, θα αποτελέσει έμπνευση για τη νέα γενιά, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να στραφούν στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία, απομακρυνόμενα από την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.