Έλληνες στο Μάλι ζητά το Παρίσι: Λύση για Belh@ra, Scalp, Exocet, Mirage, NH-90 επιθυμεί η Αθήνα

 
Έλληνες στο Μάλι ζητά το Παρίσι: Λύση για Belh@ra, Scalp, Exocet, Mirage, NH-90 επιθυμεί η Αθήνα

Ενημερώθηκε: 23/02/20 - 08:49

Πολλά και ουσιώδη τα θέματα της ατζέντας που θα πέσουν στο τραπέζι κατά την διάρκεια του διαλόγου της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι εξελίξεις με τις φρεγάτες τύπου «Belh@ra», τα Follow on support των Mirage 2000 & NH-90, οι επαναπιστοποιήσεις των στρατηγικών όπλων για τα «Δελταπτέρυγα» της Πολεμικής Αεροπορίας, νέες διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο, αλλά και η συμμετοχή Ελληνικής δύναμης στο Μάλι στη Δυτική Αφρική, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου της κ. Παρλί με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ελληνικά Τμήματα SOF στο Μάλι;

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ανώτατοι Αξιωματικοί του Ελληνικού Επιτελείου έχουν δει θετικά την πρόταση της Γαλλικής πλευράς για την συμμετοχή Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Μάλι όπου ήδη είναι αναπτυγμένοι σχεδόν 5000 Γάλλοι, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Γαλλική πλευρά έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο Ελληνικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα και στους φακέλους δεν ήταν μόνο οι σχεδιασμοί για την άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», τη συνοδεία από Ελληνικές φρεγάτες του Γαλλικού αεροπλανοφόρου ή το τετ α τετ των «μπλε φτερών» με τα Rafale του Σάρλ Ντε Γκολ.

Στην υπό αναθεώρηση στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, οι σύμμαχοι που έχουν εμφανιστεί στο Ελληνικό επιτελείο έχουν συζητήσει με στρατιωτικούς κι όχι μόνο φορείς, το ενδεχόμενο Ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Μάλι, τη μεταστάθμευση Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης για μια σειρά κοινών αεροπορικών ασκήσεων σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών, αλλά και περαιτέρω ασκήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η αποστολή των Γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι είναι η καταπολέμηση εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Τζαμαατ Αλ Ισλάμη ουα Μουσλιμιν, που θεωρείται ένα από τα πλοκάμια της σκληροπυρηνικής Αλ Κάιντα. Η επιρροή εκεί θεωρείται σημαντική και οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τρομοκρατικών δράσεων και προσηλυτισμού.

Ήδη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ενίσχυση των Γαλλικών δυνάμεων με Ελληνικά τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων στο Μάλι. Η κυβέρνηση φαίνεται θετική στο Γαλλικό αίτημα και στη συνάντηση της Δευτέρας, οι δυο πλευρές θα επανεξετάσουν τα δεδομένα, με την Αθήνα ν’ αναζητά άλλωστε την ευκαιρία ή καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα δείξει ότι είναι απόλυτα αξιόπιστος σύμμαχος.

Το θρίλερ των «Belh@ra»

«Αλλιώς αντιλαμβάνεται η Γαλλική πλευρά το G to G κι αλλιώς έχει γίνει από τη χώρα μας στο παρελθόν κι εκεί είναι που πρέπει να παρθούν αποφάσεις σε επίπεδο πλέον κορυφής», αυτό έλεγε πηγή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα της πρόσκτησης των ψηφιακών φρεγατών από την Γαλλία τύπου «Belh@ra».

Την ίδια ώρα οι ειδήσεις για την πώληση από την Ιταλία φρεγατών Fremm στην Αίγυπτο κι άλλα δεδομένα, για τα οποία θα επανέλθουμε σε επόμενο ρεπορτάζ, μπορεί να μην αναθεωρούν απόλυτα το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για τις ψηφιακές Γαλλικές φρεγάτες, αλλά στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΠΝ, οι δεύτερες σκέψεις αναζητούν την καλύτερη δυνατή και πιο γρήγορη λύση για τον Στόλο.

Πάντως η προμήθεια «Government to Government» για την Γαλλική πλευρά, μεταφράζεται ως υπογραφή ανάμεσα στις δυο πλευρές και στη συνέχεια η Ελλάδα ν’ απευθυνθεί στην Γαλλική εταιρία κατασκευής των φρεγατών, η οποία θα έχει κάνει συμβόλαιο με την Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Οι δυο ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί για να καταγραφούν οι διαφορές και να δώσουν όπου μπορούν λύσεις, την ώρα που η κα. Παρλί θα περνά την πύλη του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα έχουν ολοκληρώσει και τον τρίτο, από τους τέσσερις, κύκλο των συνομιλιών, συμπληρώνοντας μια λίστα «διαφωνιών».

Ήδη η Ελληνική πλευρά γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα ότι δεν μπορεί να φέρει τις «Belh@ra» στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στις αρμόδιες επιτροπές και να υποστηρίξει ότι η συμφωνία προχωρά «G to G», από την στιγμή που η Γαλλική DGA (Διεύθυνση Εξοπλισμών υπουργείου Άμυνας) στέλνει ουσιαστικά στην ιδιωτική εταιρία (σ.σ. ακόμη κι αν ελέγχεται από το Γαλλικό δημόσιο δεν παύει να είναι ιδιωτική εταιρία αμυντικών εξοπλισμών) το Πολεμικό Ναυτικό.

Από την Γαλλική πλευρά, αν εγγραφεί «το ξένο» καράβι στον προϋπολογισμό τους, τους ανεβάζει τα ποσοστά που με βάση τους περιορισμούς της ΕΕ, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή τη δαπάνη. Νομικά κυρίως θέματα που πρέπει να δώσουν τη λύση μόνο οι δυο ηγέτες και ουδείς άλλος.

Η Ελληνική πλευρά έχει δείξει με κάθε τρόπο τη βούληση πως θέλει να μπει στη νέα γενιά των συγκεκριμένων πολεμικών πλοίων και με αυτό να παραμείνει το Πολεμικό Ναυτικό στο Ευρωπαϊκό Ναυτικό άρμα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αλλάζοντας ραγδαία προς το καλύτερο την ισχυρή παρουσία του ΠΝ σε οποιαδήποτε θάλασσα απαιτήθηκε.

Ως προς την απόλυτη τιμή της η «Belh@ra» δεν θεωρείται, αλλά είναι ένα ακριβό πλοίο κυρίως των Ελληνικών απαιτήσεων και οι διαφορετικές προσεγγίσεις «ημών και υμών» είναι ο σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί. Και μόνο δυο πρόσωπα μπορούν να το κάνουν.

Οι στρατηγικοί Scalp και Exocet

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, το πολύ την πρώτη του Μαρτίου ένα ακόμη υποπρόγραμμα περνά από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πρόκειται γι’ αυτό της επαναπιστοποίησης των στρατηγικών πυραύλων που φέρει η πλατφόρμα των Mirage 2000-5, τα Scalp-EG.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλο αριθμό στην φαρέτρα της και πριν φτάσει η ημερομηνία λήξης των βλημάτων αυτών, που προσφέρουν το τεράστιο πλεονέκτημα, φτάνει η ώρα της επαναπιστοποίησης. Ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να περάσει η ΠΑ το μαρτύριο της σταγόνας που πέρασε με τα Mirage 2000. Γι’ αυτό το θέμα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο βατά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητείται ο τρόπος παραχώρησης, από τα αποθέματα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπλοϊκών Exocet για τα Mirage 2000.

Πάντως μόλις περάσει την πόρτα του Ελληνικού επιτελείου η Γαλλίδα υπουργός, θα πρέπει να περιμένει και το στενό pressing για τις FOS των Mirage & NH-90. Η Ελληνική πλευρά θα ζητήσει την εκ νέου παρέμβαση της κας. Παρλί για να προηγηθούν παραγγελίες για τα Δελταπτέρυγα της Τανάγρας αλλά και για τα «στοιχειωμένα» ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που το μόνο που κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να γίνονται τροφή για την υγρασία της πίστας των Μεγάρων, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο.

Hellasjournal

Πηγή: