Γεωργιάδης σε Τσίπρα: Εσείς εξυπηρετείτε επιχειρηματικά συμφέροντα

Γεωργιάδης σε Τσίπρα: Εσείς εξυπηρετείτε επιχειρηματικά συμφέροντα
Ενημερώθηκε: 05/08/19 - 22:17

Βουλή: Απάντηση στο Αλέξη Τσίπρα για τα περί «χατιριού» της κυβέρνησης, στην εταιρία Lamda και τη «χαριστική τροπολογία» για το ύψος των κτηρίων στο Ελληνικό, έδωσε ο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για το «Επιτελικό κράτος», είπε στον κ. Τσίπρα «ρωτήστε την κ. Πέρκα που είναι δίπλα σας» αναφερόμενος στο πρόσωπο που όρισε η προηγούμενη κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα που μπλοκάρουν την επένδυση.

Αναλυτικά ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Θα σας μιλήσω με σεβασμό που αρμόζει στο θεσμικό σας αξίωμα αλλα μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Καταθέσαμε τροπολογία στο νόμο 2012 . Μια τροπολογία 3 γραμμών με νομοτεχνική αποσαφήνιση . Είπατε ψευδώς ότι με το νόμο αλλάξαμε τους όρους σύμβασης. Είστε πρώην πρωθυπουργός και δεν αρμόζει να λέτε τέτοια ψέματα για μια πολύ σοβαρή επένδυση που και εσείς με τον τρόπο σας προσπαθήσατε να στηρίξετε. Καταθέτω για τα πρακτικά την τροποποίηση του νόμου 2012 που φέρατε εσείς και ψηφίστηκε 1.11.2018 με υπογραφές δικών σας υπουργών. Παρακαλώ να μου πείτε με ποιο σημείο της τροπολογίας μας ευνοείται ο επενδυτής. Να πείτε συγκεκριμένα ότι αυτή η φράση της τροπολογίας ευνοεί τον επενδυτή. Αν δεν το κάνετε πάει να πει ότι όσα είπατε νωρίτερα ήταν άπτερα πτερόεντα.

Είπατε ότι εμείς ευνοούμε τον επενδυτή και τα συμφέροντα. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και συμφέροντα που δεν θέλουν την επένδυση. Ξέρετε πόσο εύκολο θα μου ήταν να πω ότι ήρθατε εδώ για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν την επένδυση. Για να καταλαβαινόμαστε».

Διαβάστε ακόμα: Η απάντηση Γεραπετρίτη σε Τσίπρα για μετακλητούς της κυβέρνησης

 

Τι είχε πει για τη Θάνου

 

Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή σημείωσε ότι η διάταξη δεν είναι "φωτογραφική" για την κ. Θάνου, αλλά η κυβέρνηση θέλει να αποκομματικοποιήσει τις ανεξάρτητες αρχές. "Ελπίζουμε όλοι να συμφωνείτε", είπε μάλιστα.

Απαντώντας στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Νίκος Παππάς τον κάλεσε να αποσύρει την διάταξη λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι αντισυνταγματική και έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα στις Βρυξέλες. "Για να σας προστατέψω το λέω" υπογράμμισε. Ζήτησε δε, να μετατραπεί σε μεταβατική διάταξη η ρύθμιση και οι αλλαγές να μην τεθούν άμεσα σε ισχύ (δηλαδή να παραμείνει η κ. Βασ. Θάνου).

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε δύο παραδείγματα τέτοιας τοποθέτησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: την πρώην σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, κ. Βασιλική Θάνου και την πρώην Διευθύντρια του Γραφείο Νομικών θεμάτων στο γραφείο του Νίκου Παππά.

"Η ευρωπαϊκή οδηγία για την στελέχωση των  ανεξάρτητων αρχών είναι σαφής, λέει να μην έχουν ίχνος πολιτικής επιρροής οι επικεφαλής τους", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. "Μπορούμε να βάλουμε Πρόεδρο και αντιπρόεδρο που ήταν κομματικό πρόσωπο; Ένα πρόσωπο που διορίστηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού; Τον αποκαθαίρει και τον παραδίδει παρθένο η εκλογή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Μιλάμε για ένα πρόσωπο που από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετά στην θέση του Πρωθυπουργού λόγω της ιδιότητας του Προέδρου του ΑΠ, και στην συνέχεια σύμβουλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Αυτό το πρόσωπο λησμόνησε την κομματική λειτουργία και έγινε πολιτικά ουδέτερο; Και μένει να αποδειχτεί αυτό και σε ότι αφορά την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου που ελπίζω όχι. Αυτό το πρόσωπο πληροί τις προδιαγραφές να μην έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;"

Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις εκ μέρους του πρώην υπουργού, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: "Το καταλαβαίνω, κι εμένα θα με ενοχλούσε , όμως το να διορίζει ο κ. Παππάς την Διευθύντρια του γραφείων νομικών θεμάτων δεν είναι η εξ ορισμού παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας για μη κομματικές τοποθετήσεις στις ανεξάρτητες αρχές;".