Γιατί ζήτησε ο Μητσοτάκης την αποπομπή του Βίκτορ Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Γιατί ζήτησε ο Μητσοτάκης την αποπομπή του Βίκτορ Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ενημερώθηκε: 05/03/19 - 10:33

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Βίκτορ Όρμπαν στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την οποία ζητά την αποπομπή του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού από το ΕΛΚ.

«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζει στον Βίκτορ Ορμπάν, ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ακόμα ότι η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

 

«Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε».
 
Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».