Η Κεντροαριστέρα αναζητεί 800.000 ευρώ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού

 
Η Κεντροαριστέρα αναζητεί 800.000 ευρώ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού

Ενημερώθηκε: 18/09/17 - 10:48

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της Κεντροαριστεράς για το κόστος της διαδικασίας για τις εκλογές του νέου αρχηγού, που υπολογίζεται στα 800.000 ευρώ. Ένα ποσό που προέρχεται από το ποσό που πλήρωσε η ΝΔ στη Vodafone πριν από 2 χρόνια όταν και εξελέγη ο Κυρ. Μητσοτάκης.

επιτροπή Αλιβιζάτου

Ένα πρόβλημα που μόλις αντελήφθη η , καθώς μπορεί το κόστος τότε να καλύφθηκε από την συμβολική συμμετοχή των 400.000 ψηφοφόρων που προσήλθαν τότε στις κάλπες, τώρα είναι αμφίβολο πως θα υπάρξουν τόσοι συμμετέχοντες.

Φώφη Γεννηματά

Με συνέπεια ήδη κάποιοι διεκδικητές της ηγεσίας όπως η κ. να εισηγούνται μέσω συνεργατών τους το τίμημα αυτό να ανέβει στα 4 ευρώ και άλλους, όπως τον κ. Θεοδωράκη, να διαφωνούν κάθετα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι θα αποτρέψει πολλούς και κυρίως τους νεότερους να ψηφίσουν. Με αποτέλεσμα κανείς σήμερα να μη γνωρίζει πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την ψηφοφορία.

Vodafone

Στη Χαρ. Τρικούπη θέλουν να πιστεύουν ότι με διαπραγμάτευση μπορούν να επιτύχουν μια πολύ καλύτερη τιμή από τις 800.000 ευρώ που είχε καταβάλει η Ν.Δ. Και το επιχείρημά τους είναι ότι τότε η εταιρεία δημιούργησε εκ του μηδενός ένα σύστημα το οποίο σήμερα απλά καλείται να ξαναχρησιμοποιήσει. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα τιμολογήσει τελικά η την πιθανή εμπλοκή της, ενώ είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει και άλλη προσφορά, δεδομένου ότι οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται.

Ολα αυτά ωστόσο είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου, αν προκύψει τελικώς συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για άλλα ζητήματα που μοιάζουν ακόμη δυσεπίλυτα. Με πρώτο την περιβόητη εξ αποστάσεως ψήφο την οποία επιθυμούν όλοι οι υποψήφιοι πλην της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία συμφωνεί μεν αλλά θέτει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων.

Τέσσερις παράμετροι

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Μενέλαο Δασκαλάκη που είχε αναλάβει τη σχετική διαπραγμάτευση με τη Vodafone εκ μέρους της Ν.Δ. Και όσα είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπενθύμισε ότι το βασικό κόστος –εκτός από την αγορά των εκατοντάδων tablets και των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν στα εκλογικά τμήματα– αφορούσε: 1. Την online σύνδεση των περίπου 880 σημείων στα οποία στήθηκαν κάλπες. 2. Τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου συλλογής των δεδομένων. 3. Την εκπαίδευση και την αποζημίωση των χειριστών που διαχειρίστηκαν τους υπολογιστές στις κάλπες. 4. Την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Vodafone.

Ο κ. Δασκαλάκης όμως έκανε και μια επιπλέον επισήμανση που πιθανότατα έχουν υποτιμήσει στην επιτροπή Αλιβιζάτου. Οπως είπε, θεωρεί λάθος ότι οι δύο ψηφοφορίες έχουν χρονική απόσταση μόνον μία εβδομάδα (έχουν προγραμματισθεί για τις 5 και τις 12 Νοεμβρίου).

Και αυτό γιατί την πρώτη Κυριακή το online σύστημα θα πρέπει να δημιουργήσει μια δυναμική βάση δεδομένων (κανείς δεν ξέρει ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν και όσοι εγγράφονται θα πρέπει διαδικτυακά να αποκλείονται από το ενδεχόμενο να ξαναψηφίσουν σε άλλο τμήμα την ίδια μέρα), ενώ στον δεύτερο γύρο ακολουθείται μια εντελώς άλλη διαδικασία προκειμένου να μην μπορούν να μετάσχουν και νέοι ψηφοφόροι. «Τεχνικά αυτό μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά στην περίπτωση της Ν.Δ. για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα, καταλάβαμε ότι έπρεπε να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ν.Νικολόπουλος: Ανεξάρτητες αρχές... πλήρως ανεξέλεγκτες!

Ν. Σαντορινιός: Μέσα σε ένα μήνα θα έχουν καθαριστεί οι ακτές

Σοκαριστικές εξελίξεις για το «Σχέδιο Πυθία» σε βάρος του Κώστα Καραμανλή-Στο «σκαμνί» Basil και Καρχιμάκης