Ν.Νικολόπουλος: Ανεξάρτητες αρχές... πλήρως ανεξέλεγκτες!

Ν.Νικολόπουλος: Ανεξάρτητες αρχές... πλήρως ανεξέλεγκτες!
Ενημερώθηκε: 18/09/17 - 10:08

Με αφορμή απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών σε ερώτηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος για την σύσταση Πειθαρχικών Συμβουλίων σε Ανεξάρτητες Αρχές, ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμα φορά ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος αποκάλυψε μια μεγάλη τρύπα της λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε αποδείχθηκε πλέον με δημόσια έγγραφα.

Σε ελάχιστες Ανεξάρτητες Αρχές έχει συσταθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο προς έλεγχο των μελών τους, παρότι ο Νόμος ορίζει διαφορετικά.

Σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου του ασυμβίβαστου της επαγγελματικής ενασχόλησης των μελών τους, αφού αυτά αποχωρήσουν από την Ανεξάρτητη Αρχή. Και αυτό παρά τις αυστηρές προβλέψεις των σχετικών Νόμων περί ασυμβίβαστου.

Με αφορμή την διαπίστωση ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2011 έως το 2017 δεν είχε συσταθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο για τον έλεγχο των πράξεων των μελών της και με αφορμή την απόλυτη έλλειψη διαδικασίας ελέγχου του ασυμβίβαστου για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αποχωρούν, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένο ερώτημα προς όλα τα Υπουργεία που εποπτεύουν Ανεξάρτητες Αρχές. Οι απαντήσεις αποκαλυπτικές.
Τα ερωτήματα ήταν συγκεκριμένα. Αν υφίσταται Πειθαρχικό Συμβούλιο που ελέγχει τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής και αν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου του ασυμβίβαστου των μελών που αποχωρούν.

Λάβαμε απαντήσεις για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών, Συνήγορος του Καταναλωτή, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών η μοναδική Ανεξάρτητη Αρχή που έχει Πειθαρχικό Συμβούλιο που ελέγχει τα μέλη της είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Κατόπιν δικών μας ενεργειών θα αποκτήσει σύντομα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού (έως σήμερα δεν υφίσταται κατά παράβαση του Ν3959/2011). ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ δεν εχει Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπως ορίζει η σχετική για κάθε Αρχή Νομοθεσία, που εξετάζει πειθαρχικά ζητήματα των μελών της ίδιας της Αρχής.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ δεν εχει συγκεκριμένη και αντικειμενική διαδικασία ελέγχου του ασυμβίβαστου των μελών της που αποχωρούν. Ο σχετικός Νόμος είναι, προφανώς, για τα μάτια του κόσμου και το μοναδικό που ορίζει είναι τεράστια χρηματικά πρόστιμα για ένα αδίκημα που ουδείς ελέγχει.

Με απλά λόγια.

Σήμερα ενδεχομένως μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών διαπράττουν πειθαρχικά παραπτώματα, που μπορεί να οδηγούν και σε έκπτωση τους, και ουδείς υπάρχει για να τους ελέγξει (με εξαίρεση την ΕΕΤΤ).

Σήμερα όσα μέλη Ανεξαρτήτων Αρχών αποχωρούν από αυτές θεωρητικά ελέγχονται ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για το που θα εργαστούν στην συνέχεια και με ποιον θα συνεργαστούν. Με δεδομένη την ανυπαρξία ελέγχου, κάλλιστα, κακόπιστα πρώην μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών μπορούν να εργαστούν/συνεργαστούν σε/με επιχειρήσεις που έλεγξαν κατά την θητεία τους και να μην έχουν καμία συνέπεια. Αφού δεν τους ελέγχει κανείς. Συνεπώς μένει ανοιχτό ένα τεράστιο παράθυρο αθέμιτων συναλλαγών μεταξύ του ελεγκτή και του ελεγχόμενου.

Είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού, καθώς ο συνολικός τρόπος λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Αρχών δεν είναι θέμα ενός Υπουργού αλλά του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σήμερα κιόλας οφείλει η Κυβέρνηση να κάνει τα δέοντα ώστε να συσταθούν σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές τα Πειθαρχικά Συμβούλια ελέγχου των ιδίων των μελών τους. Σήμερα κιόλας πρέπει να προσδιοριστεί ενιαία, αντικειμενική και διαρκής διαδικασία ελέγχου των μελών που αποχωρούν από τις Ανεξάρτητες Αρχές ώστε να κλείσουν οι πόρτες της διαπλοκής που μένουν ανοιχτές όσο δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου