Η ΝΔ εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της στον Ε. Τσακαλώτο για τις δηλώσεις του στο CNBC

Η ΝΔ εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της στον Ε. Τσακαλώτο για τις δηλώσεις του στο CNBC
Ενημερώθηκε: 21/02/19 - 14:36

Με ανακοίνωση της η ΝΔ εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις δηλώσεις που πραγματοποίησε στο CNBC και σχολίασε ότι είναι πιθανό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε» σχολιάζει η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ακόμη πως «είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο CNBC ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της Ν.Δ. στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων «στην ατυχή περίπτωση» που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάμβανε την εξουσία.

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου στο CNBC και η ενδεχόμενη στήριξη στη ΝΔ

1

 

Την ανάγκη συναίνεσης στο ζήτημα των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως στην «ατυχή περίπτωση» που η Ν.Δ. αναλάμβανε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα την στήριζε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης.

«Θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα αυτό πέρα από το πολιτικό χάσμα. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ειδικά για μία χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να διαφωνούμε. Θα έπρεπε να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημά της από την άνοδο της ακροδεξιάς και των δυνάμεων του λαϊκισμού πως οι τόσο υψηλοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο προς τα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Δεν διαφωνώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται να το κάνουμε. Θα ήταν καλό αν είχε μια λιγότερο συγκρουσιακή διάθεση ώστε να μπορούσαμε να έχουμε συναίνεση σε αυτό το θέμα» προσθέτει.

Δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας στην "ατυχή περίπτωση" που η ΝΔ αναλάβει την εξουσία

 

Σε ερώτηση για τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα - εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάμβανε τη διακυβέρνηση - ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Δεν θα αλλάζαμε την θέση μας μόνο επειδή θα βρίσκονταν στην εξουσία η Ν.Δ. Είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Σημειώνει ωστόσο πως «δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους». Όπως είπε, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. το πρώτο έτος και στα 4 δισ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Δεν έχουμε καμία σοβαρή απάντηση από την Ν.Δ. από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας». «Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω του ‘μαξιλαριού’, έχουμε μια συμφωνία για το χρέος που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία για τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει τον χώρο για να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να καταρτίσουμε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος» αναφέρει.

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης πως η χώρα έχει υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει: «Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα βγήκαμε απ’ το πρόγραμμα».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «το ζήτημα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα, επομένως έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».