«Είναι βέβαιον ότι έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν και το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε χωρίς συζήτηση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».
«Είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία συνολικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα ήθελα σήμερα να προκαταλάβω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω πάντως, ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αδιάφορα. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά και πολύ σημαντικό το θέμα γενικά» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ειδικά σε σχέση με τα υψηλά νούμερα αποδοχής της κοινής γνώμης σε δημοσκόπηση της marc για την άρση μονιμότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε «προσωπικά δεν με εκπλήσσουν αυτά τα μεγάλα ποσοστά, διότι και οι συζητήσεις νομίζω των περισσοτέρων από εμάς στις παρέες μας, στους κύκλους μας, εκεί κατατείνουν και μάλιστα εδώ και κάμποσα χρόνια».
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχε αναληφθεί, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας για συνταγματική αναθεώρηση, μια πρωτοβουλία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν καρποφόρησε, διότι τα άλλα κόμματα ήταν απέναντι» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Απαντώντας στην κριτική που λέει ότι πώς έφτασε η συζήτηση στην άρση της μονιμότητας όταν δεν έχει προηγηθεί το βήμα της ουσιαστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πράγματι η εντύπωση των περισσοτέρων είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση, ωστόσο, τόνισε, η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα.
«Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί για λόγους ανεπάρκειας περίπου χίλιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό που θεωρείται ταμπού και ήταν ταμπού για πολλά χρόνια έσπασε. Επίσης για την αξιολόγηση για την οποία είναι υπεύθυνο το υπουργείο Εσωτερικών πλέον αυτοί που παίρνουν άριστα δεν είναι το 95% και παραπάνω όπως ήταν παλαιότερα στην αξιολόγηση, παραδείγματος χάριν, που γινόταν τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά έχουν πέσει πάρα πολύ και πια η εικόνα στις αξιολογήσεις, ανδείτε τα στατιστικά στοιχεία, ανταποκρίνεται και στην εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, η οποία έχει πολλούς πράγματι πολύ καλούς υπαλλήλους οι οποίοι δουλεύουν, έχω και προσωπική μαρτυρία να καταθέσω εδώ και πέραν του ωραρίου τους για να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια. Έχει και άλλους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα καθήκοντά τους. Επομένως έχει γίνει αυτή η προσπάθεια και η προσπάθεια συμπληρώνεται και με το ερωτηματολόγιο που τρέχει αυτές τις μέρες, το οποίο είναι ένα βήμα στους πολίτες για να μιλήσουν πρόσωπα για τις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται και μια ευκαιρία επίσης αυτό για την κυβέρνηση να βγάλει τα συμπεράσματά της που πρέπει να ρίξει περισσότερο το βάρος. Και δεν τελειώνουμε εδώ σε σχέση με την αξιολόγηση. Θα προχωρήσει η αξιολόγηση των μονάδων υγείας από τους ασθενείς, μια πρωτοβουλία που σύντομα θα αναληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και θα προχωρήσει επίσης βαθύτερα και η αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Αυτά είναι δεσμεύσεις, θα προχωρήσουν, δεν είναι θεωρίες.
Θα το δείτε ότι δεν θα μείνουμε καθόλου στη σφαίρα της θεωρίας, όπως και τα πρώτα που σας είπα δεν είναι θεωρίες. Ο κόσμος είναι ώριμος. Αυτή είναι η προγραμματική μας δέσμευση. Θα προχωρήσουμε προς τα εκεί, διότι όλοι μας, ξεκινώντας από την κυβέρνηση, προφανώς και τους υπουργούς που είμαστε στην δημόσια διοίκηση, είμαστε δημόσιοι λειτουργοί, άρα και υπηρέτες του πολίτη. Και αξιολογούμαστε όλοι, όπως αξιολογούμαστε εμείς από τους ψηφοφόρους μας αν θέλετε στις εκλογές, το ίδιο αξιολογούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι» είπε χαρακτηριστικά κ. Χατζηδάκης.
Σχετικά με τη διαφωνία εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ενίστανται, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για μια κοινώς αποδεκτή αξιολόγηση, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε «το ακούω εδώ και 10 χρόνια, 15 και παραπάνω. Εμένα μου θυμίζει την παροιμία, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Είναι πιο έντιμο όλοι αυτοί να πουν ότι δεν θέλουμε την αξιολόγηση, τελεία. Διότι, τα συστήματα που ακολουθούνται ακολουθούν καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, εφαρμόζονται πάνω κάτω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καλό είναι, ιδιαίτερα αν κάποιος παριστάνει τον προοδευτικό, να μην κλείνει τα μάτια του μπροστά σε όλα αυτά τα οποία είναι γνωστά στους πάντες».
Ως προς το ποιες συνέπειες παράγονται από την αξιολόγηση, υπάρχουν και θετικές και αρνητικές, εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
«Θετική συνέπεια, τώρα δίνεται σε αρκετές υπηρεσίες και θα διευρυνθεί το μπόνους απόδοσης. Αυτό δίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά. Υπάρχουν δικλείδες στον τρόπο που εφαρμόζεται έτσι ώστε να μην το παίρνουν όλοι. Είναι αδύνατον να το πάρουν όλοι, άρα οι προϊστάμενοι υποχρεούνται σε μία πραγματική κατάταξη των υπαλλήλων που υπάγονται στους ίδιους.
Υπάρχει κάτι ενδιάμεσο που είναι σεμινάρια επιμόρφωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για τη βελτίωση της απόδοσης των υπαλλήλων και έχουμε και συνέπειες επίσης, σαν κι αυτές που σας είπα προηγουμένως, χωρίς να ξέρω αν θα με ρωτούσατε, που είναι η απόλυση. Υπό τις εγγυήσεις του Συντάγματος βεβαίως. Εννοείται ότι εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων. Δεν υπάρχει αυθαιρεσία και αλίμονο αν γυρνάγαμε σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και φτάναμε πίσω σε φαινόμενα της πλατείας Κλαυθμώνος, που ονομάστηκε έτσι λόγω αδικιών στον 19ο αιώνα από το πολιτικό σύστημα απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά δεν είμαστε στο 19ο αιώνα. Είμαστε η Ελλάδα της Ευρώπης του 21ου αιώνα πια».
Επιτυχία όλων των Ελλήνων η πολιτική που συνδυάζει την δημοσιονομική σύνεση με ανάπτυξη και – Έχουμε σταθερά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ε.Ε. και σχετική σύγκλιση
Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις διαδοχικές επιβραβεύσεις το τελευταίο διάστημα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την Κομισιόν και το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά, μεγάλο μέρος των πολιτών δεν αισθάνεται κάποια βελτίωση στην καθημερινότητά του και σε σχέση με την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα παρακάτω.
«Πράγματι έχετε δίκιο, το αίσθημα πάρα πολλών συμπολιτών μας είναι ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν αντανάκλαση στην τσέπη τους. Και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με δυο φαινόμενα. Το ένα είναι ότι έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από την κρίση της περασμένης δεκαετίας και έχουμε ξεχάσει πως ήμασταν και ποιες δυσκολίες είχαμε με τις συνεχείς μειώσεις μισθών, συντάξεων κτλ. Το δεύτερο φαινόμενο είναι η ακρίβεια, που είναι ένα διεθνές πανευρωπαϊκό φαινόμενο το οποίο ταρακουνάει πολλές κυβερνήσεις και είναι λογικό να δημιουργεί μια κοινωνική δυσαρέσκεια. Παρ’ όλα αυτά δεν θέλω να ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτά τα 5,5-6 χρόνια που είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων όπως είναι η Ελλάδα, δημιουργήθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε. Ήθελε ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων.
Επιτυχία επίσης όλων των Ελλήνων είναι ότι μπορέσαμε και εφαρμόσαμε μια πολιτική η οποία συνδυάζει την δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη και έτσι μπορέσαμε να έχουμε σταθερά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συγκλίνουμε σχετικά. Δεν σημαίνει ότι έχουμε συγκλίνει φυσικά, αυτό αποτελεί τον μεγάλο εθνικό στόχο. Ήμασταν όμως το 60% του κοινοτικού μέσου όρου και τώρα έχουμε πάει στο 70% και αν συνεχίσουμε μπροστά με την ίδια σοβαρότητα την προσπάθεια, θα συγκλίνουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.
Να σας πω επίσης ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που πήγε από τα 650 στα 880 ευρώ και οι αυξήσεις επίσης και το μέσο μισθό που από τα 1046 ευρώ ανέβηκε στα 1352 ευρώ. Αν βάλετε κάτω την αύξηση τη σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού όλα αυτά τα χρόνια από το ‘19 ίσαμε σήμερα που ήταν λίγο κάτω από το 20%, οι αυξήσεις αυτές είναι αρκετά πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού. Δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση πρέπει να κομπάζει γι’ αυτό, γιατί η Ελλάδα προφανώς αξίζει καλύτερες μέρες και γι’ αυτές εργαζόμαστε όσο πιο συστηματικά μπορούμε, κάνοντας σταθερά βήματα μπροστά».
Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική και το πώς ακριβώς θα διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια την περίοδο 2028-2034, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι ήταν δύο χωριστές συζητήσεις. Η μία συζήτηση έχει να κάνει με τον βραχυπρόθεσμο και τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό για τα δίκτυα της χώρας, τα μεγάλα οδικά, σιδηροδρομικά. τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά.
«Εκεί, διαπιστώσαμε ότι ο προγραμματισμός προχωρεί κανονικά. Παραδείγματος χάριν, τώρα μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί η μεγάλη ενεργειακή σύνδεση, υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, που θα έχει πολύ θετική επίδραση σε διάφορα μέτωπα και στους καταναλωτές, με την έννοια ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αυτές περιορίζουν τα ΥΚΩ, τα λεγόμενα που πληρώνουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επίσης θα προχωρήσει μέχρι το ’26 η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, θα ολοκληρωθεί γιατί έχει προχωρήσει μέχρις ενός σημείου. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο δρόμος Πάτρα-Πύργος. Αρχές του ’26 το Μετρό Θεσσαλονίκης. Άνοιξη του 26 θα ολοκληρωθεί ο Ε65, ενώ ξεκινάει τώρα και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, για να σας πω μερικά ενδεικτικά και μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί μετά τις ζημιές αυτές που έγιναν από τον Ντάνιελ, η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα όμως, μιλήσαμε για τον καινούργιο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘28-‘34. Μιλάμε από τώρα, γιατί ήδη έχουν βγει ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη όλα ξεκινάνε σιγά σιγά να προετοιμάζονται και πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, χάρη και στη διαπραγμάτευση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός το ’20, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα Ταμεία Συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως, είναι κρίσιμο για εμάς να έχουμε σημαντική ενίσχυση και στην επόμενη προγραμματική περίοδο».
Όσο αφορά στην χθεσινή κατάθεση αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική για τα Τέμπη για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα για τον πρώην υπουργό, τον Κώστα Καραμανλή και τους υφυπουργούς του και τον Χρήστο Σπίρτζη και τους υφυπουργούς του, ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε «το τι θα κάνουμε, νομίζω το δείχνει ο δρόμος που έχουμε ακολουθήσει στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Η κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα μπει και σε μια σφαίρα ποινικού λαϊκισμού ή κυνηγιού μαγισσών».
«Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι συλλογική απόφαση, είναι θέμα του προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά σας περιγράφω την κατεύθυνση. Από κει και πέρα, στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ακόμα γκάφα. Το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επικαλείται για να τεκμηριώσει κακούργημα για τους υπουργούς, ο τίτλος είναι Επικίνδυνες επεμβάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς και αυτό εξειδικεύεται παρακάτω από προσπάθεια του όποιου κατηγορουμένου να κάνει ζημιά στα δίκτυα τα σιδηροδρομικά και να υπάρχει, όπως είναι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου άρθρου, δόλος. Δηλαδή θα έπρεπε οι εν λόγω κατηγορούμενοι υπουργοί να σκεφτόντουσαν ότι, πάμε να χαλάσουμε τα δίκτυα τα σιδηροδρομικά για να σκοτωθεί κόσμος ή έστω ας γίνουν αυτές οι ζημιές και δεν βαριέσαι, ας σκοτωθεί κόσμος. Νομίζω ότι δεν ήταν η καλύτερη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ξαναλέω, δεν το σημειώνω για να πω ότι πρέπει να περάσουμε ελαφρά τη καρδία ένα θέμα το οποίο έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και νομίζω αυτό αποδεικνύεται και από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Από την άλλη πλευρά, η στάση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από το ότι μαρτυρεί μια ανεπάρκεια, δείχνει ακόμα μια φορά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση του θέματος. Άλλωστε αυτό καταδεικνύεται και απ’ το ότι έκαναν δύο προτάσεις μομφής, τη μία φορά για τη μονταζιέρα. Όλα κατέρρευσαν. Τη δεύτερη φορά με επίκεντρο το ξυλόλιο το περιβόητο, επίσης όλα κατέρρευσαν. Ας μάθουμε στον τόπο μας να αντιμετωπίζουμε τέτοια σοβαρά προβλήματα, μια τραγωδία όπως είναι η τραγωδία των Τεμπών με τη σοβαρότητα που πρέπει. Όχι λοιπόν, προφανώς να το περάσουμε ελαφρά τη καρδία το συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι κάτι συγκλονιστικό, αλλά όχι και στον ποινικό λαϊκισμό. Όχι στην εργαλειοποίηση» είπε ο κ. Χατζηδάκης καταλήγοντας.