LIVE η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σήμερα η ψηφοφορία

 
LIVE η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σήμερα η ψηφοφορία

Ενημερώθηκε: 24/01/19 - 20:04

Σήμερα, μεσάνυχτα της Πέμπτης, μετά την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, θα ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να θεωρείται δεδομένο καθώς φαίνεται πως έχει εξασφαλιστεί πλειοψηφία 153 βουλευτών.

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι τη συμφωνία θα ψηφίσουν τουλάχιστον 153 βουλευτές.

Αριθμητικά, πλέον, το τοπίο έχει ως εξής: Στους σίγουρους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος με το Μαξίμου να φθάνει στον αριθμό 150.

Τη θετική στάση τους ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν εκφράσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ποταμιού πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποχωρήσεις του Γ. Αμυρά και του Γρ. Ψαριανού, αποφασίστηκε η κατά συνείδηση ψήφος και το «ναι» από πλευράς Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης

  • 20:03

    Γεννηματά: Go back κύριε Τσίπρα

    «Υπηρέτη» των ξένων συμφερόντων, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά και τον κατηγόρησε ότι εφαρμόζει πρακτικές της παλιάς δεξιάς τύπου «yes man».

    Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι τα ξένα συμφέροντα δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της λύσης και δεν τους αφορά αν τα προβλήματα παραμένουν μεταξύ των δύο λαών.

    «Βρήκαν τον βολικό κ. Τσίπρα να τελειώσει τη δουλειά παραμερίζοντας το εθνικό συμφέρον» ανέφερε και απευθυνόμενη προς τα υπουργικά έδρανα χρησιμοποίησε χαρακτηριστικές ατάκες του πρωθυπουργού «Σας λέμε ως εδώ. Go back κύριε Τσίπρα» προειδοποίησε με τους βουλευτές της ΔΗΣΥ να χειροκροτούν.

  • 19:12
    Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

    «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Κι αυτό είναι ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, ενώ τόνισε ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και δίνοντας στα Σκόπια και ονομασία και γλώσσα και εθνότητα, νομιμοποιώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό στη γειτονική χώρα. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο», σημείωσε.

    Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ακούγεται το επιχείρημα πως τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες. Αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί πιέζουν εμάς; Απλούστατα διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν να τους αναγνωρίσει η Ουγκάντα, αλλά εμείς, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό εναντίον μας». Υπενθύμισε, δε, πως η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «μας λένε για το ΝΑΤΟ και τα Σκόπια, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Τόσα χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη και το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια». Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία, έχει γίνει πιο “Σκοπιανή” από τους “Σκοπιανούς”». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του ότι έκανε καριέρα με το «Μακεδονικό», δήλωσε πως όταν χρειάστηκε πήγε του και επέστρεψε με την ψήφο των πολιτών.

    Καταλόγισε επίσης στη γειτονική χώρα ότι «τους χάρτες με την ελληνική Μακεδονία είχαν αναλάβει να τους κατεβάσουν από το 1995 και ακόμα δεν το έχουν κάνει», ενώ τόνισε πως «ούτε το Σύνταγμά τους δεν έχουμε». Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η ΠΓΔΜ είναι μικρή χώρα που δεν απειλεί την Ελλάδα, διερωτήθηκε «τι θα πει μικρή και μεγάλη χώρα;», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν το 1961 τους δεσμούς τους με την Κούβα. «Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν όχημα για άλλες μεγάλες δυνάμεις», εκτίμησε. Σημείωσε επιπλέον ότι τα πολυεθνοτικά κράτη προσδιορίζονται με ουδέτερα ονόματα, επικαλούμενος το Βέλγιο και την Ελβετία. «Τα Σκόπια επέλεξαν τη "Μακεδονία" για να καπελώσουν την Αλβανική μειονότητα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα περιοχή Μακεδονία, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. «Λένε πως υπάρχουν τρία κομμάτια της Μακεδονίας, άρα και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι ψέμα, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός , ενώ συμπλήρωσε ότι στην πρώτη Συνθήκη στο Λονδίνο το 1915 δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Μακεδονία». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει αναφορά ούτε στη συνθήκη Βουκουρεστίου, καταθέτοντας σχετικούς χάρτες, ενώ ανέφερε ότι πριν τους Βαλκανικούς πολέμους τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και μετά έγιναν πρωτεύουσα αυτού.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «τα ίδια λέγανε και για το σχέδιο Αναν και την Κύπρο. Όμως ο κυπριακός λαός δεν τους άκουσε και η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. και το ευρώ. Η ίδια παρέα έχει βαλθεί να ξαναγράψει την ιστορία μας, όπως λέγανε πριν χρόνια για τον "συνωστισμό της Σμύρνης"».

  • 19:01
    Έγινε... ο κακός χαμός στο περιστύλιο της Βουλής μεταξύ Θεοδωράκη - Ψαριανού: «Αληταριά» - «Ντροπή... θα ξεφτιλιστείς»

    Αγριος καυγάς εκτυλίχθηκε στο περιστύλιο της Βουλής έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας μεταξύ του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού.

    Οι δυο άνδρες βρέθηκαν ο ένας στον δρόμο του άλλου και ξεκίνησαν να συζητούν σε έντονο ύφος.

    Γρήγορα όμως η συζήτηση κατέληξε στο να ακουστούν σκληρές κουβέντες με τον Στ. Θεοδωράκη να φεύγει βιαστικά και φωνάζοντας εξοργισμένος «αληταριά» ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός έφυγε προς την αντίθεση κατεύθυνση φωνάζοντας «Ντροπή - Ντροπή, Αν συνεχίσεις ετσι θα ξεφτιλιστείς».

  • 17:59
    Ένταση στη Βουλή μεταξύ Κουντουρά-Γεωργιάδη (ΒΙΝΤΕΟ)

    Η αναφορά της Έλενας Κουντουρά περί προσωπικών επιθέσεων από τον Άδωνι Γεωργιάδη έφερε την απάντηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια την αντίδραση της υπουργού Τουρισμού με τους τόνους να ανεβαίνουν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    «Κυρία υπουργέ καταδικάζω κάθε επίθεση εναντίον σας και οποιαδήποτε απειλή εναντίον του προσώπου σας και της οικογένειάς σας», ανέφερε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κάνατε το ίδιο του 2012, όταν είχατε πάει στους ΑΝΕΛ και άνθρωποι όπως εγώ που ψηφίζαμε το πρόγραμμα που τελικά υποστηρίξατε, είχαμε 200 mail την ημέρα που κατηγορούσαν και έβριζαν εμάς και τις οικογένειές μας. Τότε, όμως, δεν είδα να έχετε την ίδια ευαισθησία με εμένα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Κουντουρά ότι αντάλλαξε τη συνείδησή της με την υπουργική καρέκλα. 

    «Ξεχάσατε, όμως, ότι αυτός που αποκάλυψε ότι ο πατέρας σας έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου δεν ήμουν εγώ κ. Κουντουρά, αλλά ο κ. Καμμένος, τον οποίο είχατε αρχηγό μέχρι χθες, αλλά για τον κ. Καμμένο δεν είπατε τίποτα που σας κατηγόρησε για όλα αυτά», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφεραν την αντίδραση της υπουργού Τουρισμού, η οποία σημείωσε: «Αυτό ακριβώς υπονόησα στην ομιλία μου. Ότι ο κύριος Γεωργιάδης, για κάποιο λόγο, αντί να ασχολείται με τη δική του πολιτική ασχολείται μόνο μαζί μου. Με έχει στοχοποιήσει παντού τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τα χειρότερα λόγια. Και κρίνεται από αυτό. Δεν θέλω να συνεχίσω, να πω τίποτα άλλο».

     

     

    Νωρίτερα: Κουντουρά: Η θετική ψήφος στη Συμφωνία είναι η πραγματική πατριωτική στάση - Κατήγγειλε στοχοποίησή της από τον Γεωργιάδη (ΒΙΝΤΕΟ)

     

    1

     

    «Οι όποιες επιφυλάξεις είχα πριν από ένα χρόνο παρακάμφθηκαν όταν αποσαφηνίστηκαν τα σημεία που δημιουργούσαν ενστάσεις», επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Τη θέση μου είχα ξεκαθαρίσει στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, τόνισε και προσέθεσε ότι τη θέση ότι έχει δικαίωμα να επιλέξει είχε ξεκαθαρίσει και στο υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με την Ελενα Κουντουρά η θετική ψήφος είναι η πραγματική πατριωτική στάση.

    Μίλησε για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Προσφέρει πολιτική κάλυψη σε φασίστες, είπε η υπουργός Τουρισμού και μίλησε για φωτογραφίες με νεκρές γυναίκες που δέχεται.

    «Δεν υπέκυψα και δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς. Δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμά μου να ψηφίζω με βάση τη συνείδησή μου.

    Ολόκληρη η ομιλία της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά στη Βουλή

     

    "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Σε αυτή την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε με καθαρό λόγο και σαφήνεια, χωρίς μικροπολιτικά παιχνίδια και κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες.

    Είμαι Υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ήταν και είναι εθνικό μου καθήκον να στηρίζω την κυβέρνηση για να συνεχίσει ισχυρή να ολοκληρώσει το έργο της και την εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

    Τίποτε σήμερα δεν θυμίζει την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα πριν από το 2015.

    Η κυβέρνησή μας εργάστηκε σκληρά και συστηματικά για να αποκαταστήσει τις κοινωνικές αδικίες και να εξασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Δεν θα μπορούσα ποτέ να επιτρέψω να ανακοπεί βίαια η πορεία αυτής της κυβέρνησης και να μην υλοποιηθούν οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας και έχουν δρομολογηθεί άμεσα. Όπως,

    H κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικά η αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης Υπουργών.

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα επιφέρει την αύξηση των επιδομάτων.

    Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η ρύθμιση των 120 δόσεων και όλες οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

    Η πάταξη της διαφθοράς και η απόδοση της Δικαιοσύνης.

    Στα τέσσερα αυτά πολύ σημαντικά χρόνια για την Ελλάδα, πετύχαμε ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη και ετήσιους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου.

    Με την στρατηγική που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε και με πολύ σκληρή δουλειά, εξασφαλίσαμε 9 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2014, μία αύξηση πάνω από 35% στην τετραετία, και σε απόλυτα νούμερα 33 εκατ. αφίξεις το 2018. Ενισχύσαμε σημαντικά τα εθνικά έσοδα.

    Και ενδεικτικά, την τελευταία διετία αυξήσαμε τα αμιγώς τουριστικά έσοδα πάνω από τρία δισ. ευρώ.

    Ο τουρισμός στήριξε την οικονομία της Ελλάδας, συνεισφέροντας άμεσα και έμμεσα με περίπου 50 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας. Οδήγησε σε έκρηξη επενδύσεων, δημιούργησε νέα έσοδα και έδωσε δουλειές σε χιλιάδες συμπολίτες μας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, από το 28% που παραλάβαμε το 2014, στο 18% το 2018.

    Ισχυροποιήσαμε την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως και καθιερώσαμε την Ελλάδα ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς επιτυχίας και ανόδου, το 2019 είναι μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά, με σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστούμε. Συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ευρώπη, το Brexit και οι κλυδωνισμοί που αναμένεται να δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή οικονομία, φθηνοί προορισμοί που για να ανακάμψουν τουριστικά

    υιοθετούν επιθετικές επιδοματικές πολιτικές και διαθέτουν συγκριτικά με εμάς πολλαπλάσια κονδύλια για την τουριστική προβολή και διαφήμιση τους.

    Η ευθύνη είναι τεράστια.

    Και οφείλω να συνεχίσω να εργάζομαι για να διασφαλιστεί ότι η ανοδική πορεία που εξασφαλίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στον τουρισμό, θα συνεχιστεί παρά τις προκλήσεις,

    με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς και αυτή τη χρονιά.

    Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση.

    Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, από την πρώτη στιγμή είχα τοποθετηθεί υπέρ της εθνικής πρότασης, όπως είχε αποτυπωθεί το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις από τον Κώστα Καραμανλή, και η οποία είχε τότε την αποδοχή του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων. Θέση που η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε ότι ισχύει στο ακέραιο ως επίσημη θέση της τον Γενάρη του 2018.

    Οι όποιες επιφυλάξεις μου πριν ένα χρόνο, παρακάμφθησαν όταν αποσαφηνίστηκαν όλα τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας που δημιουργούσαν αντιδράσεις. Και αυτό το γνωστοποίησα τότε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μου, και το επανέλαβα και στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο του Οκτωβρίου, τονίζοντας το συνταγματικό μου δικαίωμα να ψηφίζω κατά συνείδηση.

    Η Συμφωνία έρχεται να δώσει λύση σε μία ιστορική εκκρεμότητα.

    Είναι υπέρ της Ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών, της οικονομικής και κοινωνικής προόδου σε μία ταραχώδη γειτονιά της Ευρώπης. Διευθετεί με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο, ένα πρόβλημα δεκαετιών και είναι πατριωτικά ορθή και εθνικά ωφέλιμη.

    Κλείνουμε πληγές στα βόρεια σύνορά μας, που συντηρούσαν μίση και διχόνοια, και ανοίγουμε νέες προοπτικές στις διμερείς μας σχέσεις, με την ελπίδα ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ισχυροποιεί το ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, και θα φέρει σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

    Η θετική ψήφος είναι η πραγματικά πατριωτική στάση, και το χρωστάμε στην πατρίδα μας και τις επόμενες γενιές.

    Κλείνοντας, δηλώνω τη συμπαράστασή μου στη συνάδελφό μου, κα Θεοδώρα Τζάκρη για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της και εναντίον της οικογένειάς της. Καταδικάζω κάθε μορφή βίας, τις απόπειρες τρομοκρατίας και στοχοποίησης που στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας μας.

    Τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις είναι αποτέλεσμα της άθλιας προπαγάνδας, του μίσους και του διχασμού που έχει σπείρει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν διστάζει να υπονομεύει το εθνικό συμφέρον για πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Και με τη μέχρι σήμερα σιωπή της και ανοχή της, στελέχη της παρακινούσαν ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές εναντίον βουλευτών με διαφορετική πολιτική θέση και τοποθέτηση.

    Τον τελευταίο καιρό ειπώθηκαν και γράφτηκαν διάφορα ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον μου για το κόστος των υπηρεσιακών μετακινήσεών μου και τηλεφώνων, περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Και έχω υποστεί άθλιες επιθέσεις για την οικογένειά μου, και ανήθικες επιθέσεις για το ήθος μου και για το νεκρό πατέρα μου.

    Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέρχεται από έναν ακραίο χώρο, αντί να τοποθετείται στις ομιλίες του πολιτικά, έχει επιδοθεί σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου, με εμμονή, και με έχει στοχοποιήσει.

    Σας καταθέτω ενδεικτικά δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είτε από το βήμα της Βουλής ή από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, που με στοχοποιεί κατ’ επανάληψη, και οι οποίες αναπαράγονται.

    Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το δικαίωμα και προσφέρει πολιτική κάλυψη σε φασιστικά στοιχεία να εκφοβίζουν την οικογένειά μου και εμένα. Να λαμβάνω φωτογραφίες νεκρών γυναικών, να δέχομαι απειλητικές κλήσεις και απειλητικά μηνύματα στο κινητό μου αλλά και μέσα από το διαδίκτυο.

    Καταθέτω ενδεικτικά, αποδεικτικά των απειλών, της τρομοκρατίας, του εκφοβισμού για εμένα και την οικογένειά μου.

    Εάν συμβεί οτιδήποτε στην οικογένειά μου και σε εμένα, ευθύνες δεν θα βαρύνουν μόνο τους δράστες αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς.

    Δεν υπέκυψα και δεν θα υποκύψω σε εκφοβισμούς και εκβιασμούς.

    Και δεν διαπραγματεύομαι το συνταγματικό μου δικαίωμα να ψηφίζω κατά συνείδηση.

    Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, πορεύομαι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για το καλό της πατρίδας μας, πάνω από κάθε κομματικό όφελος, πάνω από κάθε πολιτικό ή προσωπικό κόστος, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

    Καλώ όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, με γενναιότητα να υψώσουμε τείχος προστασίας απέναντι σε αυτή τη φασιστική απειλή, να τους καταδικάσουμε και να τους απομονώσουμε.

    Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

     

    Πηγή: enikos.gr

  • 17:37
    Το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει τελικά η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

    Το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει τελικά η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω των πολλών τοποθετήσεων των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφοφορία θα γίνει στις 14:30. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλάξει το πρόγραμμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 

    Σύμφωνα με απόφαση του προεδρείου η ψηφοφορία θα γίνει αύριο στις 14.30 και η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα. Υπολογίζουν να ολοκληρωθεί μετά τη 1.00 αφού εκκρεμεί να μιλήσουν 104 βουλευτές.

  • 14:58

    Ναι στη Συμφωνία από Λυκούδη - Παπακώστα

    Ο εκλεγμένος με το ΠΟΤΑΜΙ βουλευτής Σπ. Λυκούδης δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «ΝΑΙ» στη Συμφωνία προανήγγειλε και η κ. Παπακώστα.

    «Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι «υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» τονίζοντας ότι «ο χρόνος θα δείξει αν έχει και ιστορική ανθεκτικότητα».

    «Η Συμφωνία των Πρεσπών εξ ορισμού αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Δύσκολου, αλλά αναγκαίου. Ούτε θριαμβολογίες και εργαλειοποίηση της από πλευράς κυβέρνησης χρειάζονται ούτε και κινδυνολογίες από την αντιπολίτευση», υπογράμμισε.ερτ/απε-μπε

  • 11:26

    Αναμένεται ξενύχτι...

    Αναμένεται ξενύχτι μέχρι να φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με τη ΝΔ να υποστηρίζει πως δεν σκοπεύει να αποσύρει κανέναν από τους ομιλητές της. 

    Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως η ΝΔ δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της από τη συζήτηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αφού έχει πει ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει άπλετος χρόνος «θα απαιτήσουμε να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγράφει στον κατάλογο ομιλητών και πιστεύουμε το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Υπενθυμίζεται πως οι βουλευτές που θα μιλήσουν είναι 140-150, 10 υπουργοί και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί.