Λυκούδης: Ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

 
Λυκούδης: Ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ενημερώθηκε: 18/01/19 - 21:33

Παρά τη δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που «ενέταξε το ζήτημα στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς», ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (18/01), μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς, ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Λυκούδης

το Ποτάμι

Με αυτό τον τρόπο ο κ.έμεινε εντός γραμμής του Σταύρου θεοδωράκη, αφού με σημερινή ανακοίνωση σημείωσε πως η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι «στήριξη στην Ελλάδα και όχι στον καταρρέοντα Τσίπρα».

Από τα «πυρά» των ΜΕΤΑρρυθμιστών δεν ξέφυγε η αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγορούν ότι συμπαρασύρθηκε σε «αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες» για «να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση

Αναλυτικά η απόφαση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς:

Α) «Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει».