Συμφωνία των Πρεσπών: Κερδίζει το στοίχημα της ψηφοφορίας η κυβέρνηση

Συμφωνια των Πρεσπών: Κερδίζει το στοίχημα της ψηφοφορίας η κυβέρνηση
Ενημερώθηκε: 18/01/19 - 10:23

Μετά την απόφαση του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα της ψηφοφορίας. 

Σίγουρα η πλειοψηφία θα υπερβεί τον μαγικό αριθμό των 151 που προσδοκά η κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να έχει αυξημένη νομιμοποίηση, Τα «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να φθάσουν ακόμα και τον αριθμό 153

Στους 151 που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης, μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον Κώστα Ζουράρι, που έχει δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει, και τον Βασίλη Κόκκαλη που διεγράφη από τους ΑΝΕΛ. Ψήφισε μεν στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει την Συμφωνία.

Είμαστε έτσι στους 149. Αν προστεθούν οι ψήφοι του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι- όπως όλα δείχνουν- φθάνουμε και πάλι στους 151. Αν προστεθεί και η ψήφος του Σπύρου Λυκούδη πάμε στους 152. Ενώ αν ψηφίσει ναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ φθάνουμε τους 153.  

Να σημειωθεί πάντως ότι από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έλειπε ο Σπύρος Λυκούδης και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω και αν βλέπει θετικά και αυτός την Συμφωνία.

 «Έκπληξη» ισως αποτελέσει η θετική ψήφος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Όταν στην χτεσινή της συνέντευξη η κ. Φώφη Γεννηματά ρωτήθηκε ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου και τις φήμες ότι πρόκειται να τοποθετηθεί θετικά για τη συμφωνία, επεσήμανε με έμφαση: «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη. Εγώ, πάντως, θα το διαφυλάξω. Όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν».

Ποτάμι: Η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα

Η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι «στήριξη στην Ελλάδα και όχι στον καταρρέοντα Τσίπρα» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Ποτάμι.

Όπως επισημαίνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνουν μεγάλο λάθος όσοι εμφανίζουν τη θετική στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών ως στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα. 

«Ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας. Το Ποτάμι στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων», επισημαίνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία και τα εθνικά θέματα επείγει να δούμε όλοι, τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει στα βόρεια σύνορα της. Αντίθετα, πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα ανατολικά σύνορα. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις και στήριξη από τους ισχυρούς μας συμμάχους στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ».

Το Ποτάμι δεν θα αφήσει «τον καταρρέοντα Τσίπρα να εμφανίζεται αυτός και μόνο αυτός ως ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του εθνικού απομονωτισμού. Η φιλοευρωπαϊκή του στάση σήμερα είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ.Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν «φιλομαδουριστές», «φιλορώσοι», «φιλοιρανοί», «φιλοοτινάναι», αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει. Το Ποτάμι, αντίθετα, ήταν, είναι και θα παραμείνει η πολιτική δύναμη που σκέφτεται πρώτα την πατρίδα και μετά το κομματικό του συμφέρον».