Μάχη για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

 
Μάχη για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 26/09/16 - 18:25

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τα προαπαιτούμενα. Αιχμή του δόρατος της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης ήταν το λεγόμενο υπερταμείο και την υπαγωγή σε αυτό των δημόσιων επιχειρήσεων όπως η ΕΥΔΑΘ, η ΔΕΗ και το Μετρό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησαν στην επίθεση που δέχτηκαν πρώτον με την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος και δεύτερον με την δέσμευση για εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραπάνω κρατικών εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε ότι δεν θα έλθουν στο συζητούμενο νομοσχέδιο άλλες αιφνιδιαστικές διατάξεις πέραν μιας τροπολογίας για την ενέργεια.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ δήλωσε:

«Έχουμε πάρα πολύ δουλειά σήμερα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησής σας να διαπραγματεύονται. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παρά την τρομοκρατία που θέλετε να επιβάλλετε θα λένε την αλήθεια» και διερωτήθηκε: «αν ήταν τόσο καλό το υπερταμείο γιατί αφήσατε απ' έξω το Μάιο αυτές τις εταιρίες; Το κάνατε λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και τώρα με άλλο εκβιασμό την απόδοση το ξαναφέρνετε; Τέτοια είναι η αξιοπιστία σας; Ανά 500 εκ. ευρώ σε λίγο θα μας ζητάνε να παίρνουμε μέτρα». Από την μεριά της η ΝΔ διά στόματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη διαφώνησε με το υπερταμείο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε για ξεπούλημα του αιώνα.

«ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ,ΜΕΤΡΟ και ΔΕΗ δεν θα εντασσόντουσαν στο υπερταμείο μας λέγατε. Και σήμερα τις φέρατε και αυτές τις επιχειρήσεις. Ήταν ένα προσχεδιασμένο κόλπο! Δεν σας απαλλάσσει όμως από το ξεπούλημα του αιώνα. Θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή», δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για πολιτική απατεωνιά έναντι των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός βουλευτής από την πλευρά των ΑΝΕΛ στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο επικαλέστηκε την ανάγκη της χορήγησης της δόσης, της ρύθμισης του χρέους και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ενώ ο εισηγητής από την μεριά της κυβέρνησης κ. Ριζούλης μίλησε για τη σταθεροποίηση της οικονομίας που θα επιφέρει η εισροή των 2,8 δις λέγοντας πως με τις συγκεκριμένες διατάξεις θα δοθεί ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και συνταξιούχους.