Νίκος Ξυδάκης: Δεν απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ν.Ξυδάκης: Θα πρέπει να είμαστε σε θέση για μια λύση σταθερή και μόνιμη για τον ΕΔΟΕΑΠ
Ενημερώθηκε: 04/07/17 - 22:13

«Δεν απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση. Υπήρξαν κάποια τυπικής ισχύος εμπόδια που ελπίζουμε ότι θα επιλυθούν σύντομα. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε σε θέση για μια λύση σταθερή και μόνιμη για τον ΕΔΟΕΑΠ. Και εδώ θέλουμε την συνδρομή και συμπαράσταση όλων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σχετικώς με την κοινή τροπολογία βουλευτών της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για την επίλυση προβλήματος που προέκυψε με το δάνειο στον Οργανισμό από τον ΕΦΚΑ.

Την σχετική τροπολογία των βουλευτών, Ανδρέα Λοβέρδου (ΔΗΣΥ), Γιώργου Αμυρά (ΠΟΤΑΜΙ) και Γιώργου Κατσιαντώνη (Ένωση Κεντρώων) απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, λόγω της εκπρόθεσμης κατάθεσής της αλλά και εύλογης απουσίας του αρμόδιου υπουργού, ευλόγως καθώς η ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ. Η τροπολογία, προέβλεπε την δυνατότητα ο ΕΦΚΑ ως εξασφάλιση του δανείου «να μπορεί να λάβει απαιτήσεις που έχει ο ΕΔΟΕΑΠ από οφειλέτες του» καθώς ο ΕΦΚΑ να μπορεί να τις εισπράξει κατά τον Κώδικα Εισπράξεων Εσόδων.

Ο κ. Ξυδάκης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν για μια σταθερή και μόνιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ, ιδίως δε την ΝΔ, η οποία -όπως υπενθύμισε - δεν είχε ψηφίσει την ρύθμιση για την παροχή έντοκου δανείου 10 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό από τον ΕΦΚΑ.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι σε ετοιμότητα να κάνει αποδεκτή την τροπολογία αυτή, από αύριο θα πρέπει να ξεκινήσει μια διακομματική προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μια νομοθετική λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ».
Η Ολομέλεια, κύρωσε απόψε την Συμφωνία - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες:

- για την διαδικασία, τα δικαιολογητικά και άλλα ζητήματα για έκδοση επιστολής συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης για την παραμονή νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία κατ ' εφαρμογή διατάξεων Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων.
- για την παράταση από τη λήξη της και μέχρι τις 30.06.2019 της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
- για τις αποδοχές του ναυτικού προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας, την υλοποίηση της διενέργειας των διαδικασιών σύναψης και εκτέλεσης των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών από τους Πλοηγικούς Σταθμούς
- για την αναστολή για 12 μήνες των πάσης φύσεως πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ.

Σχετικά Θέματα:

Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας θα ζητήσει ο ΕΔΟΕΑΠ από τις Ενώσεις Συντακτών