Νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Παρεμβάσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

 
VOULI

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 14/02/24 - 12:21

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Σε αυτούς συμπεριέλαβε και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, «ο οποίος έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό». «Δεν σας πέφτει λόγος. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα ζούμε και προσπαθούμε να σύρουμε και εσάς στον 21ο αιώνα» είπε η Έλενα Ακρίτα, και κατήγγειλε ότι οι φανατικοί πολέμιοι και σκοταδιστές λένε ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά αλλά δεν σκέπτονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.

«Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου. Έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά, όπως είπε η Έλενα Ακρίτα.

Ανέφερε επίσης ότι ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν στήριζε κάθε βήμα προόδου, κάθε ανάσα ελευθερίας στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα, «γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους». Αυτό το έχει εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, είπε η κ. Ακρίτα, και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ήδη από το 2022, είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και για όλα τα δικαιώματα, για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τη φυσική συνέχεια μιας δέσμης μεταρρυθμίσεως που πραγματοποιήθηκε στην τετραετία 2015 - 2019.

Τροπολογία για τις «αόρατες» μητέρες

Δύο προσθήκες στον Αστικό Κώδικα προτείνει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πρόκειται για πρόταση που έρχεται να καλύψει το νομικό κενό που υφίσταται και καθιστά «αόρατες» τις μη βιολογικές μητέρες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα.

Προτείνει, ειδικότερα, προσθήκη στο άρθρο 1463 του Αστικού Κώδικα ώστε παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου μεταξύ γυναικών με την εφαρμογή της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με την έγγραφη συναίνεση των δύο συζύγων, σύμφωνα με το άρθρο 1456 να θεωρούνται κοινά παιδιά των συζύγων. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδρυση συγγένειας να μην μπορεί να προσβληθεί.

Η βουλευτής ζητάει να προστεθεί εδάφιο και στο άρθρο 1475 του Αστικού Κώδικα για την εκούσια αναγνώριση τέκνου, το οποίο θα ορίζει ότι η μη βιολογική/μη έννομη μητέρα θα μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό της το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου πριν τη δυνατότητα τέλεσής του, για άτομα του ιδίου φύλου, εφόσον συναινεί σε αυτό και η βιολογική/έννομη μητέρα και η συγγένεια να ιδρύεται με την εκούσια αναγνώριση τέκνου.

Π. Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Είμαστε εδώ να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, στην άρση των διακρίσεων, στην ορατότητα

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη εκτίμηση, την άλλη αντίληψη και δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, για ένα θέμα ,στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, μόνο για εκλογικούς σκοπούς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα και στην άρση των διακρίσεων και την ορατότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, διότι «τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αναπτύχθηκε έντονα παραφιλολογία, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, τι επιχειρεί να ρυθμίσει και τι αποτελέσματα θα έχει στην κοινωνική πραγματικότητα».

«Είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπάρχει μια ανησυχία η οποία ενισχύεται δυστυχώς από τις υπερβολές και τις αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτικών και θεσμικών φορέων και μιας μερίδας βουλευτών της συντήρησης, μέσα κι έξω από την Νέα Δημοκρατία», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και πρόσθεσε: «Μπορεί στο νομοσχέδιο να μην υπάρχει "γονέας 1" και "γονέας 2" αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει "υπουργός Επικρατείας 1" και "υπουργός Επικρατείας 2". Ο υπουργός Επικρατείας 1 έρχεται εδώ να στηρίξει το νομοσχέδιο και υπουργός Επικρατείας 2, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες είναι που έχουν εντείνει το διχασμό στην κοινωνία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ

«Ο γάμος, η πολιτική έννοια του γάμου, ο πολιτικός γάμος σε ένα σύγχρονο κράτος προκύπτει ως ελεύθερη απόφαση δύο ενήλικων ατόμων, μέσα από την οποία αποκτούν δικαιώματα και υποχρεώσεις, ο ένας έναντι του άλλου και από κοινού έναντι του κράτους. Και σε αυτή την απόφαση, εφόσον λαμβάνεται ελεύθερα, δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν προϋποθέσεις, πέραν φυσικά της μη ύπαρξης άλλου νόμιμου γάμου», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και πρόσθεσε: Για εμάς, γι΄αυτά που πιστεύουμε, δεν χωρά σε μια αστική δημοκρατία διάκριση λόγω φυλής, λόγω θρησκείας ή λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Και αυτή ακριβώς η ελεύθερη απόφαση των δύο ενηλίκων, δεν προσβάλλει την ελευθερία κανενός άλλου».

Β. Δάγκα (ΚΚΕ): Τροφοδότηση της εμπορευματοποίησης της αναπαργωγικής διαδικασίας

«Η συζήτηση αυτές τις μέρες ήταν αποκαλυπτική, όχι μόνο για το πραγματικό περιεχόμενο, για το αντικείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως για τους δρόμους που ανοίγει» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, η οποία κατήγγειλε τις «ομοφοβικές, αποκρουστικές και αποτρόπαιες απόψεις που έχουν ακουστεί» όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την αναγνώριση της κοινής γονικής τους ευθύνης. Αυτόματα ισχύουν οι διατάξεις για την κοινή τεκνοθεσία. Όμως η ρύθμιση της κοινής τεκνοθεσίας δεν έρχεται σε κοινωνικό κενό» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, που κατήγγειλε ότι ο νόμος τροφοδοτεί την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας. «Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί, έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε η κ. Δάγκα.

«Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης, αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα, με ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών που ισχύει στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, στο Καναδά, για να νομιμοποιήσετε αυτή την απαράδεκτη εμπορευματοποίηση ισχυρίζεστε ότι η παρένθετη μητρότητα είναι μια αλτρουιστική πράξη» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε: «Όμως για ποιον αλτρουισμό μπορούμε να μιλάμε, όταν παγκόσμια, μόνο το 2% των περιπτώσεων παρένθετης κύησης ήταν αλτρουιστική πράξη. Οι υπόλοιπες ήταν με ανταλλάγματα. Όταν τα μεγαθήρια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένουν να εκτοξευτεί ο τζίρος τους, που μόνο το 2022 ήταν 14 δισ. δολάρια».

Και τις προηγούμενες ημέρες, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει ότι υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα, και ότι βήμα-βήμα ανοίγει ο δρόμος για γονεϊκότητα, ουδέτερη ως προς το φύλο. Έτσι όμως ανοίγει και ο δρόμος για να καταργηθούν και μια σειρά δικαιώματα, π.χ. προστασίας της μητρότητας, στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ