Οξύνει το κλίμα η Άγκυρα με προκλητικές δηλώσεις και εμπρηστική ρητορική – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

Οξύνη το κλίμα η Άγκυρα με προκλητικές δηλώσεις και εμπρηστική ρητορική – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας
Ενημερώθηκε: 08/12/19 - 17:11

Οξύνει το κλίμα με προκλητικές δηλώσεις και εμπρηστική ρητορική η Άγκυρα συνέχεια της υπογραφής του άκυρου συμφώνου με τη Λιβύη. Τλευταίο επεισόδιο η επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στην Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Ελλάδα «δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο» ήταν το προκλητικό σχόλιο για την Μικρασιατική Καταστροφή εκ μέρους της Τουρκίας.Δήλωση ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων.

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχτεί την Ιστορία του» αναφέρεται στην αυστηρή απάντηση της Αθήνας.

Άγκυρα: Κάνατε φρικαλεότητας το '22 και δε δώσατε αποζημιώσεις

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας με προκλητικό ύφος, σε όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, λέει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι «τους ρίξαμε στο Αιγαίο».

Και δε μένει σ' αυτό, παράλληλα, έκανε λόγο για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού και κάλεσε την Αθήνα να να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Ελληνικξό ΥΠΕΞ: «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του»

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, προέβη σε γραπτή δήλωση απαντώντας στον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη δήλωσή του ο κ. Γεννηματάς αναφέρει τα παρακάτω:

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου

Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.»