Παυλόπουλος: «Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι ο Άνθρωπος την οικονομία»

 
Παυλόπουλος: «Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι ο Άνθρωπος την οικονομία»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 05/06/16 - 20:33

"Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι ο Άνθρωπος την οικονομία", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στο προεδρικό Μέγαρο.

Υποδεχόμενος τον Σιμόν Πέρες ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως έναν ιστορικό Ηγέτη του Κράτους του Ισραήλ. Και θέλω να επισημάνω σε τι συνίσταται αυτή η ιστορικότητα του ρόλου σας:

Πρώτον, οφείλεται στην τεράστια συμβολή σας για την εμπέδωση της πορείας του Κράτους του Ισραήλ σε έναν δύσκολο κόσμο και σε μία δύσκολη περιοχή. Και η συμβολή αυτή έγινε από όλα τα αξιώματα που υπηρετήσατε, από Υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.

Δεύτερον, η ιστορικότητα του ρόλου σας οφείλεται στις προσπάθειες που κάνατε για την ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ με τους άλλους Λαούς της Μέσης Ανατολής και ιδίως με τον Παλαιστινιακό Λαό. Θυμίζω ότι το 1994 αυτή η προσπάθειά σας στέφθηκε από την απονομή σε εσάς, μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιασέρ Αραφάτ του Βραβείου Νόμπελ.

Και το τρίτο στοιχείο της ιστορικότητας του ρόλου σας αφορά την όλη συμβολή σας στην επικράτηση της Ειρήνης. Αγωνιστήκατε για την Ειρήνη και νομίζω πως αυτό εμπνέει σήμερα όλους μας για να υπάρξει επιτέλους Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία και το Ιράκ και να τελειώσει ο πόλεμος. Γιατί το τέλος αυτού του πολέμου θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον ISIS και τη τζιχαντιστική τρομοκρατία. Μια τρομοκρατία που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και που, κύριε Πρόεδρε, μας δείχνει ότι ο εφιάλτης της ναζιστικής νοοτροπίας δυστυχώς δεν είναι ακόμα παρελθόν για την Ανθρωπότητα. Και νομίζω ακριβώς το παράδειγμά σας μπορεί να εμπνεύσει όλους μας για να συμβάλουμε αποτελεσματικά ώστε αυτός ο εφιάλτης να πάψει να υπάρχει».

Ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Δεδομένου ότι και οι δύο είμαστε κράτη Φιλοσόφων, μπορούμε να το κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί. Για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο μέλλον. Από την κρίση από την οποία αρχίζετε να βγαίνετε θα καταλάβετε ότι το κέντρο είναι ο άνθρωπος. Το Ισραήλ δεν είναι μία χώρα η οποία δημιουργήθηκε μόνο από τη γη, αλλά είναι χώρα η οποία δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Και βεβαίως ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που του δίνει η γη του. Άρα λοιπόν, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία στο παρελθόν δεν ήταν πλούσια, νομίζω ότι έχει πολύ πλούσιο μέλλον, μπαίνοντας στον καινούριο κόσμο όπου όλοι μπορούμε όντας διαφορετικοί να προχωρήσουμε μαζί».

Ο Σιμόν Πέρες πρόσθεσε πως «και οι δύο χώρες έχουν την ίδια συλλογιστική, την ίδια σκέψη, την ίδια λογική, είναι ανθρωποκεντρικές – βασίζονται στον άνθρωπο. Και παρ' όλες τις απαισιοδοξίες που κατά καιρούς ακούγονται νομίζω ότι η Ελλάδα έχει καλό, έμψυχο υλικό χάρη στο οποίο μπορεί να μπει σε αυτή την καινούρια περίοδο και έτσι να δώσει τόπο να διοικήσουν τα όνειρα, περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα. Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ και βλέπω αυτή την ανάπτυξη και βεβαίως αυτή την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Διότι όχι πάντοτε η γη είναι εκείνη η οποία φέρνει πλούτο αλλά η ανθρώπινη δυνατότητα. Γιατί θα έλεγα ότι οι χώρες μας έχουν περισσότερο ιστορία παρά γεωγραφία».

Απαντώντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Σας ευχαριστώ πολύ, και κρατάω αυτό που είπατε, το τονίζω πολλές φορές, ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι ο Άνθρωπος την οικονομία. Χαίρομαι γιατί ένας σοφός πολιτικός όπως εσείς έχει αυτές τις απόψεις».