«ΠΕΙΡΑΙΩΣ 62 Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» - Οι 8 προτάσεις του Μητσοτάκη για επιστροφή στην ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

 
«ΠΕΙΡΑΙΩΣ 62 Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» - Οι 8 προτάσεις του Μητσοτάκη για επιστροφή στην ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Ενημερώθηκε: 31/08/17 - 09:10

Το στίγμα του σχεδίου της Ν.Δ. για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

Η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μηνύματα όψιμου επενδυτικού ενδιαφέροντος που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν χαρακτηριστική: «Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι εδώ, Πειραιώς 62», τόνισε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, που βρέθηκαν χθες στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις και παρουσίασε ένα πλαίσιο 8 προτάσεων «που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τις προσελκύσει και να επιστρέψει σε βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης».
Κατέστησε ωστόσο σαφές πως οι νέες δουλειές «δεν μπορεί να είναι με μισθούς των 360 ευρώ και την ελαστική απασχόληση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.», αλλά «με μισθούς αντίστοιχους της ποιότητας του εργατικού δυναμικού».

Η γενιά των 360 ευρώ

Σημειώνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση έχει κατ' επανάληψη επισημάνει την κυριαρχία πλέον των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αντικατάσταση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με περισσότερες μερικής, χαρακτηρίζοντας τη «γενιά των εργαζομένων των 360 ευρώ δημιούργημα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».

Το σχέδιο της Ν.Δ. για επανεκκίνηση της οικονομίας θέτει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσα σε μία πενταετία και εκτιμά ότι με την εμπροσθοβαρή προώθηση μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά είναι εφικτή η δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας το χρόνο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε εκ νέου κατά τη χθεσινή συνάντηση στην προτεραιότητα που δίνει το κόμμα του στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που με απασχολεί είναι πώς θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα. Και όχι πώς θα διχάζουμε διαρκώς τους Ελληνες ανοίγοντας τα τραύματα του 20ού αιώνα».

Αξονες

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η πολιτική της Ν.Δ. αφορά στους εξής άξονες:

  • Μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Για να αποκτήσουν επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα και να μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες.
  • Συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.
  • Βαθιά μετάλλαξη του κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
  • Ριζική μεταρρύθμιση μηχανισμών διοίκησης, που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών.
  • Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας.
  • Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ως εργαλείου για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
  • Επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων.
    • Εκθεση ΟΟΣΑ

      Στο μεταξύ, η οδυνηρή πραγματικότητα της υπερφορολόγησης που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

      Οπως επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, «οι πολίτες, το 2016, υπέστησαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος εργασίας».

      «Η επιβάρυνση -πρόσθεσε- έχει διογκωθεί το 2017, με την αύξηση, κυρίως, έμμεσων φόρων και θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο μετά το 2018, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που ψήφισε η κυβέρνηση».

      Πηγή: Ελεύθερος Τύπος / Απόστολος Χονδρόπουλος