«Πόλεμος» στη Βουλή εν μέσω τροπολογιών

 
«Πόλεμος» στη Βουλή εν μέσω τροπολογιών

Ενημερώθηκε: 02/08/17 - 09:31

Η μάχη για την Παιδεία κορυφώθηκε χθες με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με την μάχη να μεταφέρεται και σήμερα στα έδρανα της Βουλής όπου οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

νομοσχέδιο

τροπολογίες

επιχειρηματίες

Ένα το οποίο έρχεται και αυτό με μια σειρά από άσχετες , με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «φωτογραφικές» διατάξεις που παραδίδουν με απευθείας ανάθεση έργα που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε ημέτερους .

ΝΔ

Γαβρόγλου

Η εξέφρασε την ριζική αντίθεσή της με τις προωθούμενες διατάξεις δια του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα καταργήσει το νόμο . Επίσης ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και επι συγκεκριμένων άρθρων, θέλοντας να στριμώξει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

άσυλο

Να σημειωθεί ότι για το 3ο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά το πανεπιστημιακό , η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήγειρε έντονο συνταγματικό προβληματισμό επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια μένουν απροστάτευτα από σοβαρές εγκληματικές δράσεις.

ΑΕΙ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο, επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής ενώ για τα υπόλοιπα εγκλήματα θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Οι παρατηρήσεις της έκθεσης της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο αλλά αγνοήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου» και εξηγούν πως με την προτεινόμενη κυβερνητική ρύθμιση «η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δηµόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται µόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής.

εγκλημάτων

Προβληματισμός μπορεί κατά τούτο να εγερθεί σχετικά µε την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων , ιδίως αυτόφωρων. Τέλος, σημειώνεται ότι η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους».

ΝΔ: «Φωτογραφική τροπολογία»

υπουργείου Δικαιοσύνης

Επίσης, σφοδρή αντίδραση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και για την τροπολογία του που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με τη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 98 του Κώδικα Συμβολαιογράφων προκειμένου να καταστεί σαφής ο σωματειακός χαρακτήρας των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και δίδεται η δυνατότητα στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, εάν προβαίνουν σε συμβάσεις υπέρ των μελών τους, αυτές να διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο.

Σταύρος Κοντονής

Ο υποστήριξε ότι πρόκειται για αυτονόητη παρέμβαση «διότι όταν οι επιστημονικοί σύλλογοι -είτε δικηγορικός είτε συμβολαιογραφικός- προβαίνουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις - όπως και εάν το κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους συμβάσεις-, αυτές διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο»

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη συγκεκριμένη διάταξη.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα:

α) τροποποιούνται και συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν.2830/2000) και

β) επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όσον αφορά στη μορφή και τις αρμοδιότητες αυτών.

Με βάση τις αλλαγές αυτές προβλέπεται ότι, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι μπορούν να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή, για τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών απαραίτητων για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους αναγκών και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ταυτόχρονα ορίζεται το νομικό πλαίσιο (ιδιωτικού δικαίου), που διέπει τις συμβάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων με τρίτους, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία, αγορά, χρήση και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών αναγκαίων για τις επαγγελματικές ενέργειες των μελών τους.

Όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., η επίμαχη τροπολογία υποκρύπτει φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένης προμήθειας λογισμικού για τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι αρχικά επιχειρήθηκε η παράνομη κατάτμηση της σχετικής δαπάνης σε όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, η οποία κατάτμηση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί το έργο με απευθείας ανάθεση.

Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους των συμβολαιογράφων της χώρας.

Μάλιστα τέσσερις επαρχιακοί Σύλλογοι (Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Θράκη) κατέφυγαν με σχετικό ερώτημα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) για τη νομιμότητα της εν λόγω σύμβασης.