Προανακριτική για Novartis: «Άνοιξε η γή και τον κατάπιε» τον «Σαράφη» – Έφυγαν οι βουλευτές από τη ΓΑΔΑ

Προανακριτική για Novartis: «Άνοιξε η γή και τον κατάπιε» τον «Σαράφη» – Έφυγαν οι βουλευτές από τη ΓΑΔΑ
Ενημερώθηκε: 18/02/20 - 20:08

«Άνοιξε η γή και τον κατάπιε» τον προστατευόμενο μάρτυρα, για την υπόθεση Novartis, με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» και δεν εμφανίστηκε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που πήγαν στη ΓΑΔΑ για να τον εξετάσουν.

Δεν βρέθηκε ούτε μετά την εντολή στην Αστυνομία να ανευρεθεί καινα προσαχθεί βίαια στη ΓΑΔΑ. Έτσι οι βουλευτές αποχώρησαν άπρακτοι.

Βέβαια, το ένταλμα βίαιης προσαγωγής για κατάθεση παραμένει σε ισχύ.

Λίγα 24ωρα πριν ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε δηλώσει ότι δεν προτίθετο να προσέλθει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί, όπως είχε πει, φοβόταν για τη ζωή του.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης είπε ότι η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα δεν κατέστη δυνατή και έτσι η επιτροπή διέκοψε για άλλη μέρα ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα. «Η επιτροπή λειτούργησε όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε:

«Περιμέναμε να έρθει, δεν ξέρουμε ποιος είναι και πώς θα ερχόταν, αρνήθηκε επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα». Μάλιστα σημείωσε ότι με τεχνικά μέσα δεν εξετάστηκε ούτε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, επαναλαμβάνοντας την θέση της πλειοψηφίας της επιτροπής που ζήτησε να τον εξετάσει όπως τον εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης.

Σε δήλωσή του εξάλλου ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου με αφορμή την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την σχετική ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα, τόνισε: «Σήμερα αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες των προστατευόμενων μαρτύρων αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας».

Αγνωστο παραμένει τί στάση θα τηρήσει η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί την Τετάρτη 19/2, προς εξέταση, η «Αικατερίνη Κελέση».

Νωρίτερα, δεν πέρασε το αίτημα Παπαγγελόπουλου να μπλοκάρει την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» στην Προανακριτική.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα κατέθεσε νέο αίτημα εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη υποστηρίζοντας ότι ήταν συνήγορος στο δικαστήριο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του Κώστα Βαξεβάνη που αφορούσε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Προανακριτική συνεδρίασε εκτάκτως και όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε καταψήφισαν το αίτημα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη.