«Ριφιφί» Τσίπρα στα αριστερά κόμματα - Παλιά συνταγή σε νέα εποχή

 
τσιπρας

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/07/25 - 16:40

Στην Αμαλίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, πανηγυρίζουν επειδή η πρόσφατη κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε άμεσα διαστάσεις στα ΜΜΕ.

Εκτιμούν ότι καλλιεργώντας την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό -από φθινόπωρο πιο συστηματικά- ο πρώην πρωθυπουργός θα μπει πιο γρήγορα στο κάδρο ως ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αγκάθια

Ωστόσο, ο δρόμος της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική σε ρόλο ηγέτη της Κεντροαριστεράς δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια. Και μάλιστα, αγκάθια συντροφικά…

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε την επιστροφή του πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Είχε αποφασίσει να ακούσει τους Γάλλους συμβούλους του που του έλεγαν να κάνει το βήμα με το πολιτικό τοπίο -και ειδικά το τοπίο στην Κεντροαριστερά- διαμορφωμένο από τη νωπή λαϊκή βούληση. Οι πιέσεις όμως συγκεκριμένων επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων που κάνουν πολύ… κόπο για να ρίξουν τον Μητσοτάκη, αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να το πετύχουν με τον Ανδρουλάκη, τον Φάμελλο ή την Κωνσταντοπούλου, ήταν ισχυρές και αποδοτικές.

Ο πρώην πρωθυπουργός που επί τρία χρόνια ως βουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούσε στη Βουλή και δεν μετείχε ούτε σε συνέδριο του κόμματος, αποφάσισε να κάνει το βήμα της επιστροφής μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Από τότε διαβάζουμε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ «αναλύσεις» ότι η φθορά της κυβέρνησης έχει μπει στον… επιταχυντή, το αντιπολιτευτικό κενό «φωνάζει» κ.λπ.

Για τη στάση του Μαξίμου ήδη γράφονται αναλύσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει έναν αντίπαλο που θα τον βοηθήσει να συσπειρώσει το εν υπνώσει«αντι-ΣΥΡΙΖΑ» και «αντι-τσιπρικό» κοινό στα κεντροδεξιά και τη δεξιά.

Για τη στάση όμως όλων όσοι απειλούνται από την επανεμφάνιση Τσίπρα, λίγα πράγματα έχουν αναδειχθεί, μέχρι στιγμής.

Καταρχάς, η μετατροπή της επανεμφάνισης από μετεκλογική σε προεκλογική αλλάζει και τα σχέδια του Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο του πλάνο δεν είναι η δημιουργία νέου κόμματος, αλλά η συγκρότηση ενός συνασπισμού κομμάτων, που θα μετατραπεί σε κόμμα μετεκλογικά, αναλόγως και της επίδοσής του.

Κάλεσμα

Με απλά λόγια, ο Τσίπρας θα εκκινήσει ενωτικά και όχι συγκρουσιακά εντός του χώρου που θεωρεί ότι απευθύνεται. Καλώντας τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου να συνασπιστούν και παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη που θα ξεκινά με έναν συνασπισμό κομμάτων με τον ίδιο επικεφαλής και υποψήφιο πρωθυπουργό στις εκλογές και θα καταλήγει σε δημιουργία νέου κόμματος μετά τις εκλογές. Ελπίζει ότι θα ανταποκριθούν ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, η επίσημη Νέα Αριστερά, άλλες κινήσεις του χώρου, αλλά και μεμονωμένα στελέχη κομμάτων και κινήσεων που θα αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας, το Κίνημα Δημοκρατίας, το ΜέΡΑ25 κ.λπ. Και φυσικά οι ψηφοφόροι, τους οποίους οι δημοσκόποι τούς μετρούν, άμα τη εμφανίσει, από 5% (οι μετρημένοι) έως και 15% (οι αισιόδοξοι) στις δημοσκοπήσεις.

  • Στον ΣΥΡΙΖΑ τα γνωρίζουν όλα αυτά και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει νέος «εμφύλιος». Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Σωκράτη Φάμελλο ότι έχει έλθει σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό συνασπισμό. Αποδέχονται, ωστόσο, ότι μετά το συνέδριο και τις ψηφοφορίες για νέα κεντρική επιτροπή και πολιτική γραμματεία, η παρουσία των «αντιτσιπρικών» ή «μη φίλιων στον Τσίπρα δυνάμεων» είναι αισθητά αποδυναμωμένη.

Υπολογίζεται λοιπόν πως όταν έρθει η ώρα (εκεί προς τα μέσα Νοεμβρίου) να ανταποκριθεί ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ στο σήμα του Τσίπρα για τον νέο συνασπισμό, οι αποφάσεις θα ληφθούν με πάσα επισημότητα και σχετική ευκολία. Ισως ο Παύλος Πολάκης και οι δικοί του επιχειρήσουν να αντιδράσουν και να κρατήσουν το κόμμα στα χέρια τους, ενώ για τον Νίκο Παππά και τη στάση του -ανεξαρτήτως με τα όσα δηλητηριώδη λέει σήμερα για τον πρώην φίλο του, Αλέξη- κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά.

  • Στη Νέα Αριστερά, τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Ο Αλέξης Χαρίτσης δεν έχει το ειδικό βάρος να επιβληθεί και θεωρείται ότι η απόφαση για το αν το κόμμα θα ενταχθεί στον υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνασπισμό ή όχι, θα ταλαιπωρήσει περαιτέρω το ήδη κουρασμένο κομματικό προσωπικό. Οι «53» του Τσακαλώτου δύσκολα θα συναινέσουν πάντως, ενώ το ζευγάρι Αχτσιόγλου-Τζανακόπουλου -οι οποίοι μόλις προχθές βγήκαν από το μαιευτήριο και πήγαν το δεύτερο παιδάκι τους στο σπίτι- μάλλον θα πειστούν από τον Αλέξη. Η Αχτσιόγλου δε, έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη και όχι λόγω Τσίπρα.
  • Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης φοβάται την επανεμφάνιση Τσίπρα, πολλώ δε μάλλον επειδή δεν έχει διασφαλίσει τον ρόλο του βασικού αντιπάλου του πρωθυπουργού στις επόμενες εκλογές. Θα έχει ωστόσο ισχυρό «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ρεύμα να τον υπερασπιστεί εντός του ΠΑΣΟΚ, αν και υποπτεύεται ήδη ότι Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Δούκας και κάποιοι άλλοι λίγοι μπορεί και να ασκήσουν πιέσεις για να μπει σε διάλογο, χαλώντας τη… σούπα της αυτόνομης πορείας του κόμματος.
  • Αντίστοιχους φόβους έχει και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος μπορεί σήμερα να λέει ότι «με παλιά υλικά δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι νέο» για να δείξει ότι είναι κατά της επιστροφής Τσίπρα, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι όταν ο Τσίπρας επανεμφανιστεί, τότε οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας θα… χαιρετήσουν, όπως έκαναν οι Αντώναρος και Καρανίκας.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΤΟ «ΞΕΠΛΥΜΑ»

Η επιχείρηση «πλυντήριο… 2015»

Για την ιστορία, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης έκανε μία δήλωση προχθές, με την οποία προανήγγειλε φουρτούνες: «Το κόμμα Τσίπρα θα διαλύσει οριστικά την Κεντροαριστερά διότι το ΠΑΣΟΚ θα πει όχι, η Νέα Αριστερά θα πει όχι, ο Κασσελάκης θα πει όχι, η πλεύση Ελευθερίας θα πει όχι, το ΜέΡΑ25 θα πει όχι, το ΚΚΕ λέει σταθερά όχι, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ θα πει όχι. Πώς θα κάνεις Κεντροαριστερά με ένα κόμμα που όλοι οι άλλοι εταίροι λένε όχι; Αρα μάλλον διαλύεις το σύστημα», είπε.

Ακόμα και αν δεν ληφθούν τα λόγια του τοις μετρητοίς, δεν πρέπει κανείς να μη λαμβάνει υπόψη την εμπειρία του. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθήσει αλλά δεν τα καταφέρει, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη, η διάλυση του αφηγήματος με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εμφανιστεί ως «σωσίας»… ξεπλένοντας το 2015 της παραλίγο καταστροφής της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Αν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήδη επιτίθενται στον Τσίπρα θυμίζοντας στους πολίτες τι πραγματικά συνέβη το 2015 και όχι τι υποστηρίζει ο Τσίπρας ότι συνέβη, τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετείχε σε όλα το 2014 και το 2015 και έχει βλέψεις αυτόνομης πορείας στην πολιτική ζωή με την Πλεύση Ελευθερίας, προετοιμάζεται για να διαλύσει το αφήγημα Τσίπρα.

Πρόγευση

Προχθές στη Βουλή, κοντραρίστηκε με τον Νίκο Παππά και έδωσε ήδη μία πρόγευση: Μίλησε για τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», για τις κλειστές τράπεζες, για το σχέδιο Τσίπρα να φορτώσει στους πολίτες το βάρος των δικών του εγκληματικών λαθών που έφεραν τη χώρα ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας, όταν το 2014 είχε ήδη βγει μία δοκιμαστική φορά στις αγορές, αλλά να φορτώσει και την «κωλοτούμπα» και δεν σταμάτησε εκεί.

Μετά το 2015, θύμισε και το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι τη διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ και «τη φόρεσε στο κεφάλι πολιτών με εξαγορά βουλευτών και εδώ και στα Σκόπια», με τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και με την τραγωδία στο Μάτι όπου κάηκαν και πνίγηκαν 104 άνθρωποι. «Μήπως ήταν Αριστερά η δήθεν σύσκεψη στις κάμερες την ώρα που χαροπάλευαν στη θάλασσα άνθρωποι και πήγαν οι ψαράδες να τους σώσουν; Με τις εντυπώσεις δεν αλλάζετε πραγματικότητα και βίωμα του κόσμου. Τους αφήσατε ανυπεράσπιστους. Κάνατε σύσκεψη με δύο καταδικασμένους αρχηγούς της Πυροσβεστικής, τον Τσίπρα και δίπλα του τον Φάμελλο, τη Δούρου και τον Πολάκη. Τον Τσίπρα να κάνει τον ανήξερο, ότι δεν ξέρει τίποτα, ενώ είχαν καεί άνθρωποι. Θα μου κάνετε εσείς υποδείξεις;», είπε στον Παππά η Κωνσταντοπούλου για να ακούει ο Τσίπρας.

ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

Παλιά συνταγή σε νέα εποχή

Δύσκολα θα πείσει λοιπόν ο Τσίπρας με την προσπάθεια να «ξεπλύνει» το 2015. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο ίδιος δεν φέρνει τίποτε νέο στην πολιτική ζωή, δεν έχει καν αλλάξει ο ίδιος. Πριν από 15 χρόνια, ως εκφραστής του «αντιμνημονιακού» μετώπου, ήρθε από τα κάτω, εκμεταλλευόμενος την κρίση. Τώρα επιχειρεί από τα πάνω, ενώ η κοινωνία δεν βρίσκεται σε κρίση.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν θα έχει δίπλα του κανέναν από εκείνους με τους οποίους κυβέρνησε και ο ίδιος προσπαθεί να εμφανιστεί ως «μοντέρνος σοσιαλδημοκράτης» και όχι ως ριζοσπάστης αριστερός, μαζεύει γύρω του μία «κουρελού» παλιών στοιχείων, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα αφήγημα για τη χώρα.

Το «να πέσει ο Μητσοτάκης» δεν είναι αφήγημα. Αυτά τα έλεγε και το 2019. Και η «Νέα Εθνική Πυξίδα», που παρουσίασε σε εκείνη την εκδήλωση του Ιδρύματος με τον Ζόραν Ζάεφ δίπλα του, εκλήφθηκε ήδη ως αόριστη και γενικόλογη συρραφή παλιών «τσιτάτων».

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ