Σε υψηλούς τόνους ο Μητσοτάκης για τα εθνικά θέματα - Βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE

 
μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 24/07/25 - 08:09

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρουν ότι είχε εδώ και μέρες αποφασίσει να δώσει μια σκληρή απάντηση σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική. Την ένταση του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το θέμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, θα την καταλάβαινε όμως και κάποιος που δεν έχει τριβή με τα interna corporis του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών ελληνικής κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε και για την πρόσφατη ανακοίνωση για τα θαλάσσια πάρκα τόσο από μέρους Τουρκίας όσο και από κύκλους εντός χώρας για το γεγονός ότι η χάραξη περιορίστηκε στα χωρικά ύδατα.

Και αν κάποιος είχε αμφιβολίες, ο κ. Μητσοτάκης έγινε σαφέστερος πετώντας το γάντι στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και άλλοτε στενό συνεργάτη, αλλά πάντα φίλο και συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη. «Μεταξύ του 2004 και του 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε μεν, αλλά δεν κατόρθωσε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση της Λιβύης. Και εν συνεχεία…απασφάλισε, μιλώντας για «εύκολη διπλωματία του Τwitter».

«Αυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, θα συνιστούσα εν προκειμένω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην μεταμορφώνονται ξαφνικά, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σκάκι με λευκά

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω, ξορκίζοντας το δόγμα της «μακάριας ακινησίας», όπως το προσδιόρισε, περιγράφοντας τις τουρκικές αντιδράσεις ως προϊόν ελληνικών κινήσεων.

«Λοιπόν, εγώ στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω εγώ την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλω εγώ να μπορώ να κάνω τις πρώτες κινήσεις. Και πολλές από τις αντιδράσεις τις οποίες βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απότοκο πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, αργά χθες το βράδυ η Αιγυπτιακή προεδρία επιβεβαίωσε και ένα τηλεφώνημα του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, όπου συζητήθηκαν τόσο οι θαλάσσιες ζώνες όσο και η Λιβύη. Όπως επίσης ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Δυτικής Λιβύης, παρέχοντας παράλληλα πέπλο προστασίας στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τους χειρισμούς του στο επίμαχο πεδίο.

Στο τραπέζι το «βέτο» για την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα με ξεκάθαρο τρόπο υπενθύμισε ότι το ελληνικό βέτο για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα SAFE παραμένει στο τραπέζι. «Η Τουρκία, όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα, όσο επιμένει να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει. Και δεν υπάρχει αμφισβήτηση γι’ αυτό το οποίο σας λέω, διότι αυτό ορίζει ο κανονισμός SAFE», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι για να συμμετάσχει η Τουρκία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα πρέπει εμπράκτως να πείσει ότι δεν συνιστά απειλή για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για την προοπτική προμήθειας Eurofighters από την Τουρκία λέγοντας ότι το 2019 η χώρα μας είχε απέναντί της μια Τουρκία που είχε παραγγείλει 100 F35 κι όμως βρέθηκε εκτός προγράμματος. Έκτοτε, όπως ανέφερε, η Ελλάδα προχώρησε με τον δικό της σχεδιασμό για Rafale και F35, αλλάζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο. «Έχουμε ανάγκη πρώτα και πάνω από όλα να μην φοβόμαστε. Και να μην μεγαλοποιούμε την οποιαδήποτε κίνηση του αντιπάλου και να πατάμε στα πόδια μας με αυτοπεποίθηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εν τέλει θα πειστούν ώστε να υπάρξουν αιρεσιμότητες ώστε αυτά τα αεροσκάφη να μη χρησιμοποιούνται έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ