Σχέδιο Τσίπρα για μείωση του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή

 
Σχέδιο Τσίπρα για μείωση του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή

Ενημερώθηκε: 12/07/16 - 17:52

Σε μια κίνηση τακτικής για να συγκεντρώσει τους πολυπόθητους 200 ψήφους η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή. Προφανής στόχος της, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, είτε το σπάσιμο της κομματικής γραμμής σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, είτε η αλλαγή στάσης των δύο κομμάτων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρότασή της, η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε κάθε συζήτηση.«Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου. Το μήνυμα σαφές, αφού ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δε συναινούν, η κυβέρνηση δε δεσμεύεται στη διατήρηση του πλαφόν 3%.

Η πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από τη δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος χτες και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως στην πρότασή του προς τον πρωθυπουργό για κατάργηση του πλαφόν του 3% «ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά».

Με μια πιθανή μείωση του πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή από τη μια δίνει κίνητρο, βοηθά στη διαφοροποίηση βουλευτών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με αριστερες καταβολές οι οποίοι δε βλέπουν με καλό μάτι μία ενδεχόμενη προοπτική συνεργασίας του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναζητούν άλλη πορεία.

Ο ελιγμός αυτός όμως έχει και μιά άλλη στόχευση, να ενισχύσει ανησυχίες και αβεβαιότητες των δύο κομμάτων: Το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται ότι «καίγεται» για τη διατήρηση του ορίου, ώστε να μην προκύψουν στον ίδιο χώρο της κεντροαριστεράς όπου κινείται, νέα σχήματα η εμφάνιση των οποίων θα τροφοδοτηθεί από τη μείωση του 3%, που θα κάνει έτσι πιο εύκολη την είσοδό τους στη Βουλή. Είναι μάλλον σαφές ότι ένα πιο μειωμένο όριο θα βοηθήσει στον κατακερματισμό του χώρου. Αυτός ο κατακερματισμός πιθανόν να πλήξει και το ΠΟΤΑΜΙ. Ουσιαστικά, δηλαδή, το μήνυμα του Μαξίμου προς το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ είναι ότι αφού δε δίνουν συναίνεση στην κατάργηση του μπόνους, τότε δεν θα συμμεριστεί και η κυβέρνηση την προσδοκία τους για διατήρηση του 3%.

Επίσης, δεν αποκλείονται και άλλες παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ για να αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους.

Η εξασφάλιση των 200 ψήφων που θα επιτρέψει την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις προσεχείς εκλογές είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μέσα στην επόμενη βδομάδα. Ζητούμενο, με βάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα 3 ακόμη ψήφοι, μιας και με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο εκλογικός νόμος θα υπερψηφιστεί από:

ΣΥΡΙΖΑ: 144 βουλευτές

ΑΝΕΛ: 9 βουλευτές

Ενωση Κεντρώων: 9 βουλευτές

ΚΚΕ (θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17) 15 βουλευτές

Χρυσή Αυγή (έχει επιφυλαχθεί για τη στάση της το πιθανότερο όμως είναι πως θα υπερψηφίσει την κατάργηση του πλαφόν) 18 βουλευτές

Θετικά θα ψηφίσουν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά της κυβερνητικής πρότασης είναι οι 75 βουλευτές της ΝΔ., οι 15 του ΠΑΣΟΚ, οι 10 του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Οπως είπε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, «έως τις 20 Ιουλίου είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι 3 ψήφοι που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές». Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και δεν αποκλείονται και άλλες κινήσεις τακτικής τις επόμενες ημέρες.

Πάντως η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση των 200 βουλευτών δεν είναι άσχετη με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πολιτικού σκηνικού γι' αυτή, με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια παγιωμένη πρωτιά της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ν.Νικολόπουλος: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια»

Απλή αναλογική: Στόχος της κυβέρνησης οι 200 - Το πολιτικό παιχνίδι πίσω από την ψήφιση