«Σταυρόλεξο» για γερούς λύτες η ψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές

 
«Σταυρόλεξο» για γερούς λύτες η ψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές

Ενημερώθηκε: 14/07/16 - 09:55

Παρά τους υψηλούς τόνους στη δημόσια αντιπαράθεση ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ψήφισης του εκλογικού νόμου από ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Και τα δύο κόμματα χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, δεν καταψήφισαν το νομοσχέδιο και εξάρτησαν την οριστική τους τοποθέτηση στις 20 Ιούλη από τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίπτει το νομοσχέδιο ως έχει, ωστόσο δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει, γι' αυτό και επιφυλάσσεται για την τελική στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης προβλέπει, μεταξύ άλλων: σπάσιμο εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, ψήφο στους ομογενείς και τους 17άρηδες και μπόνους, εφόσον το πρώτο κόμμα πιάσει συγκεκριμένο ποσοστό (39%-42%).

Από την άλλη το ΠΟΤΑΜΙ, αν και δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα με τη σημερινή τους μορφή, υπογράμμισε ότι η στάση του στην Ολομέλεια θα εξαρτηθεί από ενδεχόμενες αλλαγές που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες για την ψήφο στους ομογενείς, την ψήφο στους 17άρηδες και την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με μία έδρα ανά 2% ποσοστού.

Κουίκ

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η στάση της συνοψίζεται σε αυτό που είπε ο υπουργός Εσωτερικών: «μέχρι τις 20 του μήνα έχουμε αρκετό χρόνο να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να ακουστούμε». Σε αυτή τη γραμή επέλεξε μια τακτική πιέσεων και υπόσχεσης πιθανών παραχωρήσεων έτσι ώστε να εξασφαλίση στήριξη από ΠΑΣΟΚ ή ΠΟΤΑΜΙ (ή και από τους δύο).
Βέβαιο θεωρείται ότι μέχρι τις 20 Ιούλη θα υπάρξουν και άλλες ...προσφορές.
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού εισόδου στη Βουλή (στο 2,5%) και το ζήτημα της διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Για το ζήτημα της μείωσης του πλαφόν έχει πλέον και τη συγκατάθεση του κυβερνητικού του εταίρου, που με χτεσινή δήλωση του κ. άφησε να εννοηθεί ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πρόβλημα στη μείωση του ορίου εισόδδου στη Βουλή στο 2,5%.

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο που προβλέπει την ψήφο στα 17 απαιτεί 151 ψήφους, ενώ αυτό που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους απαιτεί 200 ψήφους, και με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται πιαθνό ότι θα ψηφιστεί από 197 βουλευτές.

Τέλος, χτες η ΝΔ κατέθεσε δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την κατάτμηση της Β' Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νέου εκλογικού νόμου

Παζάρια και ελιγμοί της κυβέρνησης προκειμένου να βρει τους 200 για τον εκλογικό νόμο

Σχέδιο Τσίπρα για μείωση του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή