Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ - Συναντήσεις με Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια

 
Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ - Συναντήσεις με Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια

Ενημερώθηκε: 06/10/20 - 08:21

Στην Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί στις 10:30 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, όπου θα παρακαθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 12:00, ο γγ του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του NATO χθες βρέθηκε στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, θεωρείται, τόσο από Αθήνα και τη Λευκωσία, όσο και από την Κομισιόν, μια ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Αγκυρας. Απομένει να φανεί αν θα αποχωρήσει τις επόμενες ημέρες και το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ (με βάση τη NAVTEX πάντως έχει σχεδιαστεί να παραμείνει ως τις 18 Οκτωβρίου). Αν και ακόμη είναι νωρίς για να φανεί τι ακριβώς συζητείται για το Κυπριακό, μετά τους δύο γύρους των αποκαλούμενων «εκλογών» στα Κατεχόμενα (11 και 18 Οκτωβρίου) αναμένεται να αυξηθούν οι διεθνείς πιέσεις και για την επανέναρξη των συνομιλιών για το πολιτικό πρόβλημα του νησιού.