Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σε εσωκομματικές εκλογές από τη βάση προσφεύγει ο Κασσελάκης — «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

 
STEFANOS KASSELAKIS

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 22/02/24 - 21:42

Με την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη άνοιξε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, το απόγευμα της Πέμπτης (22.02.2024).

«Εσείς είστε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας σύριζα υπάρχει. Τα μέλη μας», είπε προσερχόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνοντας προς τα μέλη του κόμματος.

«Μπορεί να διενεργείται εκτάκτως, αλλά έχει την ιδεολογική και προγραμματική βαρύτητα ενός τακτικού συνεδρίου», σημείωσε στην ομιλία του, τονίζοντας πως αυτό το συνέδριο «ετοιμάζει το άλμα στο αύριο».

«Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση. Όχι κάποτε. ΤΩΡΑ. Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα «του οποίου οι θέσεις συνομιλούν εξίσου με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά».

Ο Στ. Κασσελάκης συνέχισε, κάνοντας λόγο για έναν «περίπλοκο κόσμο», στον οποίο προσπαθεί να βρει «τη θέση της η Ευρώπη».

«Το συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο παγκόσμιων αλλαγών, όπου τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η ζωή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά μετά το σοκ της πανδημίας και του εγκλεισμού, του φόβου,της εξάπλωσης θεωριών συνομωσίας, αλλά και του άκρατου ατομικισμού. Ακόμα και στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει για να δουλεύει και στερείται την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά», σημείωσε.

«Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι συρράξεις δι’ αντιπροσώπων (proxy wars), είναι μέρη μιας αιματηρής μετάβασης σε νέες παγκόσμιες και περιφερειακές γεωπολιτικές ισορροπίες, που βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθετήθηκε, επίσης, απέναντι σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως τις «ανισότητες» που «διευρύνονται», τη στεγαστική κρίση, τη διατροφική επάρκεια, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση ή το μεταναστευτικό. Επιπρόσθετα, μίλησε για στρατικοποίηση των «διεθνών σχέσεων», την ώρα που «κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί, το μίσος, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός οι θεωρίες συνομωσίας, τα fake news, η σχετικοποίηση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας τις οικονομικές ανισότητες και πως δεν υπάρχει κανένα success story. Είπε πως η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, η στεγαστική κρίση, το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος και η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.

Πρέπει να είμαστε μια σύγχρονη Αριστερά που θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου, ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί και πνίγει την κοινωνία», είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αγροτικό κόσμο που δίνει αγώνα επιβίωσης και οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις προτάσεις μας».

Ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση απαξιώνει εσκεμμένα το ΕΣΥ.

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανέφερε πως «τα περιφερειακά πανεπιστήμια οδηγούνται σε μαρασμό και κλείσιμο».

«Όσα market pass και να δώσουν, ο λαός δεν ξεχνά», τόνισε και έπειτα έκανε ειδική αναφορά στα Τέμπη και πως δεν θα ξεχαστούν. «Καταγγέλλουμε την συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και την απαράδεκτη απόφαση της για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιμείνει μέχρι τέλους για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και την απόδοση δικαιοσύνης». «Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερη μεταχείριση», είπε και πρόσθεσε πως αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην βουλευτική ασυλία».

Πέντε μήνες προσπαθούν να «δολοφονήσουν» τον χαρακτήρα μου, όπως έκαναν και με τον Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε ο κ. Κασσελάκης.

«Το δικό μου όνειρο είναι ο δικός τους εφιάλτης», είπε μεταξύ άλλων και πως πρέπει τώρα να επενδύσουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι θα γίνουν προσλήψεις καθηγητών, ανάλογες του αριθμού αυτών που υπάρχουν στο εξωτερικό. «Στόχος να έρθουν στην Ελλάδα οι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό».

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για το κόμμα: «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο», είπε και τόνισε πως «πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε ένα κόμμα ελκυστικό».

«Μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ την δύσκολη ώρα για την ολική επαναφορά», τόνισε. «Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ναρκοθετήσει τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθώ είναι πως βιάζομαι. Βιάζομαι να ηγηθώ σενός σύγχρονου κόμματος».

Οι μεσσίες έχουν τελειώσει είπε επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης. «Δεν μπορώ μόνος, χρειάζεται δομή που να υπηρετεί τον άμεσο διάλογο. Θέλουμε ένα κόμμα που τα στελέχη του θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις».

Ανέφερε πως δεν υπάρχει ομοψυχία στο κόμμα. «Υπάρχουν τεράστια “εγώ” που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το “εμείς”».

«Βάζουν προθεσμίες εκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56%», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες και σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έμειναν στο κόμμα.

 «Εγώ πρώτος θα ήθελα ο Αλέξης Τσίπρας να ήταν εδώ», τόνισε.

Συμπλήρωσε: «Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει» και πως «θα κριθώ στις πρώτες εθνικές εκλογές».

Συμπλήρωσε: «Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ