Προς πρόωρες κάλπες φαίνεται να οδεύει το Ισραήλ, μετά την έγκριση νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ (του ισραηλινού κοινοβουλίου) σε προκαταρκτική ανάγνωση.
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ, ενέκρινε νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη σύσταση ειδικού στρατιωτικού δικαστηρίου για την εκδίκαση Παλαιστινίων οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Times of Israel.
Ενώπιον της Κνεσέτ, ο Ζαμίρ τόνισε ότι έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια συνεχών επιχειρήσεων σε πολλαπλά μέτωπα, οι αντοχές του IDF έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Έντονες πολιτικές αντιδράσεις και συζητήσεις προκαλεί στο Ισραήλ νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Κνεσέτ και προβλέπει την πλήρη ακύρωση όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα νόμο που καθιστά τη θανατική ποινή βασική κύρωση για Παλαιστινίους οι οποίοι καταδικάζονται από στρατοδικεία για θανατηφόρες επιθέσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έφθασε στο Ισραήλ την Τετάρτη, πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα ασφάλειας, οικονομίας και τεχνολογίας.
Η παρουσία του Ράμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Αλβανίας–Ισραήλ και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του θεσμικού ρόλου της Κνεσέτ, αλλά και της περιορισμένης συχνότητας τέτοιων προσκλήσεων προς ξένους αξιωματούχους.
Η τιμητική ομιλία του Έντι Ράμα στην Κνεσέτ δεν αποτελεί απλώς μια διπλωματική επίσκεψη υψηλού επιπέδου. Είναι μια πράξη με βαθύ ιστορικό συμβολισμό και ταυτόχρονα ένα γεωπολιτικό σήμα με αποδέκτες πέρα από το Τελ Αβίβ και τα Τίρανα
Η ομιλία του δεν αποτελεί μια απλή τυπική διαδικασία, καθώς θα πραγματοποιηθεί με το επίσημο πρωτόκολλο που προορίζεται για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μια τιμή που σπανίως αποδίδεται σε ξένους ηγέτες.
Η Κνεσέτ του Ισραήλ ενέκρινε στην πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει τη θανατική ποινή για Παλαιστίνιους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Ο κυβερνών συνασπισμός στο Ισραήλ απέσυρε όλα τα νομοσχέδια από την ημερήσια διάταξη της Κνεσέτ την Τετάρτη (5/11), αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία χωρίς την υποστήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων. Αυτό ουσιαστικά αναβάλλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή της θανατικής ποινής σε κρατούμενους.
«Η Δυτική Όχθη δεν πρόκειται να προσαρτηθεί από το Ισραήλ, αυτό είναι ξεκάθαρο» είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με αφορμή τη χθεσινή προκαταρκτική ψηφοφορία της Κνεσέτ για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, καθώς και το τέλος της «εποχής του τρόμου και του θανάτου»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του στην Κνεσέτ ευχαριστώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για τη βοήθεια στην απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να υπενθυμίσει στους Παλαιστίνιους το «τίμημα» για την 7η Οκτωβρίου.
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στο σχέδιο κατοχής και έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό στην ήττα της Χαμάς.
Ο Οφέρ Κασίφ του αριστερού κόμματος Hadash-Ta'al διάβασε απόσπασμα του γνωστού ισραηλινού συγγραφέα και Νταβιντ Γκρόσμαν – Αντιδράσεις και από μια άλλη βουλευτή