Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακηρύσσει ανοιχτά ότι η Τουρκία επαναδιαμορφώνει την Ιστορία, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει τις στρατηγικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Σειρά κρίσιμων διμερών συναντήσεων με ηγέτες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στην Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν.
Στην προσαγωγή τεσσάρων δημοσιογράφων προχώρησαν οι τουρκικές αρχές στο Αϊδίνιο, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ανάρτηση της τοπικής εφημερίδας Aydın Denge στα μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον τίτλο «Ο Ερντογάν απεβίωσε».
Σε μια νέα επίδειξη επιθετικής ρητορικής και έντονου εθνικιστικού συμβολισμού προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ στο Αχλάτ.
Σε μια ομιλία με έντονο ιστορικό συμβολισμό κατά την 955η επέτειο από τη Μάχη του Μαντζικέρτ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την ανάγκη η χώρα του να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής όπου η ιστορία ξαναγράφεται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Άγκυρα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση των στενών διμερών εμπορικών δεσμών της με το Ιράν και στις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς.
Στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της Άγκυρας να παρουσιάζεται ως προστάτιδα δύναμη και ρυθμιστής των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Συρία, το Ιράκ και η ευρύτερη περιοχή θα αποκτήσουν ειρήνη υπό την κηδεμονία του τουρκικού παράγοντα.
Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στη Μύκονο φέρνει στο φως η δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.
Η αλλαγή αυτή επιδιώκει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα δύο γύρων με ένα σύστημα απλής πλειοψηφίας ενός γύρου, επιτρέποντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει μια νέα θητεία ακόμη και με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό.
Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία σημειώθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πλήττει όχημα κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.
Σε νέα φάση κλιμάκωσης εισέρχεται η αντιπαράθεση Ισραήλ και Τουρκίας, η οποία πλέον δεν περιορίζεται στις σκληρές δηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά επεκτείνεται στο διπλωματικό, δικαστικό και στρατιωτικό πεδίο.
Σε νέα αναφορά στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» προχώρησε ο πρόεδρος της Baykar και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, περιγράφοντας τις θαλάσσιες ζώνες που η Άγκυρα θεωρεί ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ως «τον κήπο» της Τουρκίας.
Σε νέα, ιδιαίτερα σκληρή επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας να κινηθεί για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, η Συμφωνία της Μέκκας έχει ήδη προκαλέσει «πολιτικό σεισμό», καθώς θεωρείται πιθανή αφετηρία ενός ευρύτερου μετασχηματισμού των περιφερειακών συμμαχιών.
Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας προκαλούν οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατς να εξαπολύει ευθεία επίθεση εναντίον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία οδηγεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η αφίσα εντάσσεται στην προεκλογική καμπάνια του Λικούντ για τις εσωκομματικές εκλογές, με το κόμμα να επιχειρεί να συσπειρώσει τη βάση του γύρω από τον Νετανιάχου.