Την προετοιμασία νέας μεγάλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας, με πιθανούς στόχους ενεργειακές εγκαταστάσεις, γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο και άλλες πολιτικές υποδομές, αποκάλυψε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη πέντε τραυματίστηκαν όταν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε αποβάθρα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο στην Ουκρανία.
Ο απολογισμός της επίθεσης σε δύο λεωφορεία στην πόλη-κλειδί του Ντονμπάς είναι τραγικός, καθώς τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 18 τραυματίστηκαν.
Επίθεση από ρωσικά drones δέχθηκε τουρκικό εμπορικό πλοίο σε διεθνή ύδατα, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο του καπετάνιου και τον τραυματισμό ενός μέλους του πληρώματος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Τη μεγαλύτερη συνδυασμένη επίθεση κατά των ενεργειακών της υποδομών από την περασμένη άνοιξη δέχθηκε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κύριο στόχο το Κίεβο και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν φορτηγό πλοίο χύδην φορτίου κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Νέα ανησυχία προκαλούν στην Ουκρανία οι πληροφορίες για πιθανή προετοιμασία της Ρωσίας για χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ουκρανικών πόλεων.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Politico, η απροειδοποίητη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και αποτελεί την πρώτη γνωστή μετάβαση αρχηγού της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στη ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν εμπορικό κέντρο στο Κριβίι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούστηκαν μετά τα μεσάνυχτα στο Κίεβο, λίγη ώρα αφότου οι ουκρανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει για την προσέγγιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων προς την πρωτεύουσα.
Σε νυχτερινή ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στην ουκρανική πόλη Κριβί Ριχ, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο μιας οικογένειας, πιθανολογείται η χρήση πυραύλου βορειοκορεατικής προέλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες από δύο πηγές.
Σε νέα σειρά αεροπορικών επιθέσεων προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, βάζοντας στο στόχαστρο ουκρανικά πλοία και κρίσιμες λιμενικές υποδομές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Προειδοποίηση για ενδεχόμενη νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πήρε τον πλήρη έλεγχο της πόλης Κοσταντίνιουκα στην ανατολική Ουκρανία. Η πόλη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί προς τις τελευταίες μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς που κρατάνε ακόμα οι Ουκρανοί.
Αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά περισσότερων οντοτήτων που στηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας προανήγγειλε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας, μετά το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία.
Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας εκτεταμένη επίθεση εναντίον του Κιέβου, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που μίλησαν στο BBC, η πόλη έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη «γκρίζα ζώνη» χωρίς ξεκάθαρο έλεγχο, με τις ρωσικές δυνάμεις να διεισδύουν πίσω από τις ουκρανικές γραμμές.
Την έντονη και κατηγορηματική καταδίκη του για τη ρωσική πυραυλική επίθεση που έπληξε την ιστορική Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.