Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ανάγκη λήψης ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Περικοπές ύψους 141 δισ. ευρώ, ή 8%, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει το νέο διαπραγματευτικό σχέδιο της Ιρλανδικής Προεδρίας για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η
Ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2028-2034 και το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναμένεται να κυριαρχήσουν στις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μια συγκυρία έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων για την ΕΕ.
Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2028-2034, οι παγκόσμιες μακροοικονομικές εξελίξεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των ηγετών των 27 κρατών-μελών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σκληρή διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νέο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 2 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034, με τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά να απορρίπτουν τις περιορισμένες περικοπές που προτείνει η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.