Τη «βαθύτατη λύπη» του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην χορηγήσουν βίζα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, εμποδίζοντάς τον για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.
Μια νέα προσέγγιση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με τον Τζόι Χουντ, πρώην διευθυντή του Γραφείου Ιρανικών Υποθέσεων των ΗΠΑ.
Έναν χρόνο μετά τις διακηρύξεις του στον ΟΗΕ περί «πλήρους εξάρθρωσης» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στη Γενική Συνέλευση αντιμέτωπος με ένα επιφυλακτικό διεθνές ακροατήριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν σε ιρανική αντιπροσωπεία να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μπροστά σε μια «μεγάλη απόφαση» για την επόμενη φάση του πολέμου με το Ιράν δήλωσε ότι βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μεγάλης κλίμακας αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Συνάντηση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να έχουν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ.
Αυστηρό μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να στείλει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία εξωτερική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ουάσιγκτον κλείνει την πόρτα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τετ α τετ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχουν τις επόμενες ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως έκανε γνωστό ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Μόσχα φέρεται να διεμήνυσε στους απεσταλμένους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του δημάρχου της πόλης, Ζόραν Μαμντάνι, περί ενδεχόμενης σύλληψής του.
Έντονη αντίδραση προκάλεσαν στο Ισραήλ οι δηλώσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε όλες τις προκλήσεις της διεθνούς κοινότητας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς και στη θέση της Ελλάδας σε αυτήν την πολιτική κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 80ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 15.15 (ώρα Ελλάδος) , θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στον John Micklethwait, αρχισυντάκτη του Bloomberg News.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επέκρινε σήμερα τους ηγέτες που αναγνώρισαν πρόσφατα ένα παλαιστινιακό κράτος, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου πρόκειται να εκφωνήσει αύριο ομιλία στον ΟΗΕ.
Μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, είχε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ η συμφωνία για την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, στις 29 Σεπτεμβρίου.
Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες και τις επαφές της 80ής εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.