Δημόσιες αιχμές προς την ουκρανική ηγεσία άφησε ο εθνικιστής πρόεδρος της Πολωνίας, Κάρολ Ναβρότσκι, κατά τη συνάντησή του στη Βαρσοβία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι στην πολωνική κοινωνία υπάρχει η αίσθηση πως η εκτεταμένη βοήθεια προς την Ουκρανία δεν αναγνωρίζεται επαρκώς.
Η συνάντηση αναδεικνύει τη στενή συνεργασία Ουκρανίας και Πολωνίας ως στρατηγικό αντίβαρο στη ρωσική επιθετικότητα, ενισχύοντας την οικονομική, αμυντική και πολιτική σύνδεση των δύο κρατών στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της αμυντικής υποδομής στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την ασφάλεια και την ετοιμότητα των χωρών του ΝΑΤΟ απέναντι σε νέες τεχνολογικές απειλές.
Στην Πολωνία βρέθηκε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο πλαίσιο επαφών με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας και επίσκεψης σε εγκαταστάσεις της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα.
Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν μια απλή αλλά καθοριστική επιλογή:
Η κίνηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή στροφή, καθώς σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, εκτός της Νορβηγίας, ανακοίνωσαν σχέδια αποχώρησης από τη Συνθήκη της Οτάβας, η οποία απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση που σχεδιαζόταν σε χριστουγεννιάτικη αγορά, μετά τη σύλληψη φοιτητή ο οποίος φέρεται να υποστήριζε την οργάνωση ISIS και να προετοίμαζε χτύπημα με τη χρήση εκρηκτικών.
Γερμανοί στρατιώτες θα ενταχθούν την άνοιξη στο πολωνικό πρόγραμμα East Shield που έχει στόχο την κατασκευή οχυρωματικών θέσεων στα ανατολικά σύνορα της χώρας
Η Πολωνία ανακοίνωσε μια στρατηγική ανταλλαγή με την Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πλήρη στροφή της Βαρσοβίας σε δυτικά οπλικά συστήματα και την αναγνώριση της απαραίτητης τεχνογνωσίας του Κιέβου στα σύγχρονα πεδία μάχης.
Ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την Ουγγαρία την Τετάρτη (3/12) και την Πέμπτη, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Βίκτορ Όρμπαν που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, μετά την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Μόσχα την Παρασκευή, αναφέρουν το Euronews και το AFP.
Ο Πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι επισκέπτεται την Τετάρτη την Ουγγαρία, όπου επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Βίκτορ Όρμπαν. Το πρωί της Κυριακής, ανακοινώθηκε η περικοπή της επίσκεψης και η ακύρωση της συνάντησης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι απέδωσε ευθύνη στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη απέτυχε συλλογικά.
Ενας Ρώσος πολίτης, ύποπτος για κυβερνοεπιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα πολωνικών εταιρειών, συνελήφθη στην Κρακοβία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μαρτίν Κιερβίνσκι.
Η Πολωνία θα λάβει 44 δισεκατομμύρια ευρώ από το μηχανισμό Ασφάλειας Δράσης για την Ευρώπη (SAFE) για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο αριθμός των ρωσικών εισβολών με drones και των παραβιάσεων εναέριου χώρου σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί, δημιουργώντας έναν, όπως έχει χαρακτηριστεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «υβριδικό πόλεμο».
Τη Δευτέρα, ένας πολωνικός υποτροχιακός πύραυλος τριών σταδίων εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο πεδίο δοκιμών Ούστκα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Άμυνας Τσεζάρι Τόμζικ