Νέο online παιχνίδι μνήμης για παιδιά με προβλήματα όρασης

 
Νέο online παιχνίδι μνήμης για παιδιά με προβλήματα όρασης

Ενημερώθηκε: 16/03/16 - 16:05

Ένα νέο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι, το «Memor-i», για παιδιά με προβλήματα όρασης έχει σχεδιάσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση, «Sci Fy» (Science for you), δηλαδή «Επιστήμη για σένα». Συγκεκριμένα, το Memor-i είναι ένα παιχνίδι με «ακουστικές» κάρτες τύπου memory. Ο παίκτης θα πρέπει να θυμάται σε ποια κάρτα άκουσε έναν ήχο και να μπορεί κατόπιν να την συνδυάζει με την κάρτα που αντιστοιχεί στον ήχο αυτόν.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής της «SciFY», Βασίλης Σαλαπάτας, θα αναπτυχθεί μια βασική εφαρμογή με ρυθμιζόμενο βαθμό δυσκολίας, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον καθένα (μέσω διαδικτυακής διεπαφής-web interface) να εμπλουτίζει τις κάρτες ήχου ή και να δημιουργεί τα «δικά» του παιχνίδια και να τα μοιράζεται.

Επιπλέον, θα μπορούν να υπάρξουν και διάφορες εκπαιδευτικές παραλλαγές, όπου το σενάριο παιχνιδιού του memory game θα συνδυαστεί με αυτό του παιχνιδιού trivial pursuit - αντί να υπάρχουν ζευγάρια με ίδιες ακουστικές κάρτες, θα υπάρχουν συσχετιζόμενες κάρτες.

Η μουσική, όπως τονίζει ο κ. Σαλαπάτας, θεωρείται κατάλληλη για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών παραλλαγών ανάλογα το βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξει ο κάθε παίκτης. Για παράδειγμα, ο συσχετισμός ήχου μουσικού οργάνου-με το όνομα του οργάνου, ένα μικρό απόσπασμα άριας-όνομα όπερας ή συνθέτη, μια νότα παιγμένη από ένα μουσικό όργανο-όνομα της νότας (dictee).
Ένα άλλο ενδιαφέρον πεδίο παραλλαγών είναι η «παρατήρηση πουλιών». Το παιχνίδι ζητά από τον παίκτη να ταιριάξει την κάρτα με τη φωνή ενός πουλιού, με την κάρτα που έχει το όνομα του πουλιού. Αντίστοιχες εκπαιδευτικές παραλλαγές, μπορούν να αναπτυχθούν για πολλά γνωστικά πεδία (πχ. ιστορία, ξένες γλώσσες, γεωγραφία ή μαθηματικά).

«Στη SciFY προσπαθούμε να προσφέρουμε δωρεάν λύσεις σε όλους, βάζοντας την τεχνολογία της πληροφορικής στην υπηρεσία της κοινωνίας. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας είναι αφιερωμένο στις υποστηρικτικές τεχνολογίες για την αναπηρία», δηλώνει ο κ. Βασίλης Σαλαπάτας.

Το project για το online παιχνίδι πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και από την «SciFY», αλλά και με τη συνδρομή του κόσμου, καθώς θα ξεκινήσει να «τρέχει» μια καμπάνια crowdfunding. Το «Memor-i» έρχεται να προστεθεί στα τρία επιπλέον ηλεκτρονικά παιχνίδια, με τα οποία ήδη έχουν παίξει 1.400 παιδιά με προβλήματα όρασης, που έχει υλοποιήσει η «SciFY» σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του έργου LEAP. Τα παιχνίδια διατίθενται σε ανοιχτό λογισμικό ελεύθερα και δωρεάν.

Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει τουρνουά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για μαθητές με προβλήματα όρασης και μη, μεταξύ του 1ου ειδικού δημοτικού σχολείου Καλλιθέας με ιδιωτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια των τουρνουά, μαθητές της πέμπτης-έκτης τάξης του δημοτικού και της πρώτης γυμνασίου παίζουν παιχνίδια (τρίλιζα και τένις) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε σε μικτές ομάδες είτε μεμονωμένα. Στόχος αυτών των τουρνουά είναι η κοινή προσπάθεια και συνεργασία, αλλά και η εξοικείωση των παιδιών που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης με παιχνίδια που απαιτούν αυξημένη αντίληψη της ακοής και του χώρου, μιας και καλούνται να παίξουν με σβησμένη την οθόνη του υπολογιστή.