Ακάρ: «Η Τουρκία δεν δέχεται καμία επέκταση χωρικών υδάτων»

 
Ακάρ: «Η Τουρκία δεν δέχεται καμία επέκταση χωρικών υδάτων»

Ενημερώθηκε: 31/12/22 - 10:39

Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί καμία επέκταση των χωρικών υδάτων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας εκ νέου την Ελλάδα για «προκλήσεις», «κακομαθημένη συμπεριφορά» και «εχθρική στάση».

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης για την Καθημερινή, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας; Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”».

Ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για «καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις» από την πλευρά της Άγκυρας, καταλογίζοντας στην Ελλάδα ότι συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις», με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης.

Υποστήριξε, δε, ότι «η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ».

Κατά τον κ. Ακάρ, «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά.. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες  ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους, που ακολουθούν για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα». Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι «θάλασσα φιλίας» και μίλησε για «δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

Παράλληλα, ο κ. Ακάρ εξέφρασε την ενόχλησή του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Παλιά ήταν 5, τώρα προστέθηκαν άλλες 4, οι ΗΠΑ έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται ως κέντρο LNG και logistics. Αυτό λέγεται. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι επίσης θέμα παρακολούθησης και πρόληψης. Αυτό ειπώθηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν (οι βάσεις)  με άλλο τρόπο; Nαι! Άρα θα παρακολουθούμε  και θα λαμβάνουμε μέτρα. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Σε αναφορά της, η εφημερίδα Hurriyet σημειώνει πως «όταν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Ελλάδα έφερε στην ημερήσια διάταξη τον επεκτατισμό της Τουρκίας σε μια συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε: “Ποιος είναι επεκτατικός; Είναι η Ελλάδα που έχει τριπλασιάσει την επικράτειά της από την ίδρυσή της ή η Τουρκία που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της;” και έδωσε αυτόν τον χάρτη (σ.σ. στο τέλος του άρθρου). Αφού εξέτασε τον χάρτη, η Γερμανίδα υπουργός είπε “ουδέν  σχόλιο” και ο Χουλουσί Ακάρ είπε “Όχι ουδέν σχόλιο. Κανένα σχόλιο σημαίνει όχι. Πρέπει να το συζητήσουμε”».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ