Χαστούκι στην Τουρκία για επεμβάσεις σε τρίτες χώρες

 
Χαστούκι στην Τουρκία για επεμβάσεις σε τρίτες χώρες

Ενημερώθηκε: 11/09/22 - 11:03

Η εικόνα μιας Τουρκίας που απλώνει χέρι βοηθείας σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο δεν φαίνεται να περνά απαρατήρητη από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στην Άγκυρα. Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε, στο Κάιρο, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά αραβικών χωρών ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε με τη λήξη της συνόδου το μήνυμα που έστειλαν οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών ήταν πολύ ξεκάθαρο. Κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών. Αναφορά που είχε κυρίως να κάνει με τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης, αλλά και άλλων χωρών.

Επιπρόσθετα η Τουρκία κατηγορείται ότι παρεμβαίνει σε χώρες της Βορείου Αφρικής, όπως η Λιβύη, αλλά και σε γειτονικές της χώρες το Ιράκ και η Συρία. Και στις τρεις αυτές χώρες καταγράφεται έντονη στρατιωτική παρουσία από πλευράς Τουρκίας. Σ’ ότι αφορά τη Λιβύη οι τουρκικές παρεμβάσεις είναι τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές με τον Ερντογάν να επιδιώκει να ασκεί έλεγχο στα πολιτικά πράγματα της βορειοαφρικανικής χώρας την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Οι επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ γίνονται με πρόσχημα τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και στοχεύει στην εξολόθρευση των Κούρδων.

Η Τουρκία είναι από τις χώρες που δεν αρέσκονται στην όποια κριτική γι’ αυτό και η αντίδρασή της ήταν άμεση και θορυβώδης. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ (πηγή ΓΤΠ) σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τις αποφάσεις της 158ης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 αναφέρονται τα εξής: "Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου υπήρξαν για άλλη μια φορά αποφάσεις και δηλώσεις που περιέχουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας. Απορρίπτουμε πλήρως αυτές τις αποφάσεις και τις δηλώσεις".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις λήφθηκαν "υπό την επίδραση ορισμένων κοντόφθαλμων και βραχυπρόθεσμων ατομικών συμφερόντων" και "στερούν τον Αραβικό Σύνδεσμο από την ευκαιρία να συμβάλει συγκεκριμένα, εποικοδομητικά και βιώσιμα στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων".

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας η ανακοίνωση υποστηρίζει: "Ανεξάρτητα από τις προκατειλημμένες προσεγγίσεις ορισμένων πλευρών, η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά των τρομοκρατικών απειλών για την εθνική της ασφάλεια και τα συμφέροντά της στο πλαίσιο των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο αγώνας της Τουρκίας κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας είναι επίσης κρίσιμος για την προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας των χωρών της περιοχής. Με την ευκαιρία αυτή, η Τουρκία επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου που υιοθετούν την εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή ως κοινό στόχο".

Περιοδεία στα Βαλκάνια: Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ήρθε την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούσε μια ακόμα περιοδεία στις χώρες της Βαλκανικής. Μια περιοχή όπου ο τουρκικός παρεμβατισμός υλοποιείται σε διάφορα επίπεδα, τόσο οικονομικά όσο και θρησκευτικά. Η πρόσφατη περιοδεία Ερντογάν ξεκίνησε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πήγε Σερβία και μετά Κροατία.

Κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο (πηγή Ankara Anatolia/ΓΤΠ) ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε το νέο κτίριο της Ισλαμικής Ένωσης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ένα οίκημα το οποίο ολοκληρώθηκε με συνεισφορές της Τουρκίας και κατά τον Ερντογάν "θα είναι επωφελές για τους μουσουλμάνους". Παίζοντας το θρησκευτικό χαρτί ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: "Εκτελείτε ένα εξαιρετικά σημαντικό καθήκον καταβάλλοντας προσπάθειες για να μάθετε, να διδάξετε και να ζήσετε τη θρησκεία του Ισλάμ σε αυτή τη σημαντική περιοχή. […] Οι μουσουλμάνοι είναι το ουσιαστικό στοιχείο αυτής της γεωγραφίας. Το Ισλάμ θα υπάρχει πάντα σε αυτά τα εδάφη χάρη σε εσάς. […] Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διανύει μια οδυνηρή περίοδο. Κατά καιρούς, γινόμαστε μάρτυρες και ακούγονται ακόμη και φήμες για πόλεμο. Είστε οι ουλεμάδες που απευθύνονται σε όλους τους Βόσνιους Μουσουλμάνους. Άρα το φορτίο σας είναι βαρύ. Πρέπει να εξασφαλίσετε ένα πράγμα: θα είμαστε ένα, θα είμαστε μεγάλοι, θα είμαστε ζωντανοί, θα είμαστε αδέρφια, δεν θα ξεχνάμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως μουσουλμάνοι. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να μας διχάσουν. Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να το διαλύσουν. […] Προστατεύοντας αυτή την εμπιστοσύνη, θα πάμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη θέση που της αξίζει" (πηγή ΓΤΠ).

Την επομένη βρέθηκε στο Βελιγράδι, με διαφορετικούς στόχους αυτή τη φορά. Άφησε κατά μέρος την θρησκευτική ρητορική και στράφηκε στα οικονομικά. Κατά τις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να τονίσει το εύρος των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας και Σερβίας. Σύμφωνα να ανταπόκριση του Ankara Anatolia (πηγή ΓΤΠ) στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: 1. "Από φέτος, 300,000 τουρίστες ήρθαν στη χώρα μας από τη Σερβία. Αυτό σημαίνει ότι από την τη στιγμή που ξεκινούν τα ταξίδια με την ταυτότητα οι αριθμοί θα αυξηθούν". 2. "Ο όγκος του εμπορίου συνέχισε τη σταθερή ανοδική του τάση παρά τις συνθήκες επιδημίας. Πέρυσι, πλησιάσαμε το επίπεδο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αύξηση άνω του 33%. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα για να φτάσουμε στο κοινό μας στόχο των 5 δισ. δολαρίων. […] Οι εργολάβοι μας έχουν υπογράψει 50 έργα αξίας 847 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σερβία μέχρι στιγμής".

Σύμμαχος του Πούτιν: Ένα τρίτο σημείο που θα πρέπει κανείς να προσέξει σε σχέση με την Τουρκία είναι πως αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν ο Πούτιν είναι ένας σύμμαχος. Θεωρητικά, σύμφωνα με την αντίληψη της Δύσης, σύμμαχοι της Τουρκίας είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ. Στην πράξη όμως, αυτό που επιβεβαιώνει συστηματικά με τις πράξεις του ο Ερντογάν είναι η συμμαχική σχέση που έχει με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο Βελιγράδι ο Ερντογάν θέλησε να κάνει μάθημα προς τους Ευρωπαίους για τον Πούτιν: "Ως Τουρκία, ακολουθούσαμε πάντα μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε το ίδιο και από δω και πέρα. Μπορώ ξεκάθαρα να πω ότι δεν βρίσκω σωστή τη στάση της Δύσης αυτή τη στιγμή. Γιατί υπάρχει μια Δύση που ακολουθεί μια παγιωμένη πολιτική πρόκλησης. Όσο προσπαθείς να συνεχίσεις έναν τέτοιο πόλεμο κάνοντας την μια πρόκληση μετά την άλλη, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο; Δεν υπάρχουν νικητές, αλλά πολλοί ηττημένοι. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν" (πηγή Ankara Anatolia/ΓΤΠ).

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε αναφέροντας και τα εξής: " […] Φαίνεται ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά λέω επίσης σε όσους υποτιμούν τη Ρωσία, κάνετε λάθος, η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να υποτιμάται. Τι συνέβη; Προς το παρόν, η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο. Οι τιμές αυξήθηκαν ξαφνικά στην Ευρώπη. Τώρα όλοι σκέφτονται απαισιόδοξα. ‘Πώς θα επιβιώσουμε αυτό το χειμώνα;’ Γιατί δεν το σκεφτήκατε αυτό νωρίτερα; Η Ρωσία έχει μια τόσο σημαντική αξία στα χέρια της. Θα έπρεπε να τα είχατε σκεφτεί αυτά τα πράγματα νωρίτερα. […] Τι θα κάνει η Ρωσία με τα μέσα και τα όπλα της όταν όλοι της επιτίθενται; Θα τα χρησιμοποιήσει".

Δεν φαίνεται να πείθονται οι Τούρκοι ψηφοφόροι

Ο Ερντογάν επιλέγει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, κάνει ανοίγματα προς αραβικές χώρες, διατηρεί ένα ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να πείσει το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ότι είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της χώρας.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, όπως καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται κατά διαστήματα στην Τουρκία.

Η Τζουμχουριέτ (πηγή ΓΤΠ) έγραψε ότι δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών Yöneylem δίνει προβάδισμα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το CHP έλαβε 29,7% των προτιμήσεων των συμμετεχόντων στην έρευνα, έναντι 29,5% του AKP. Ακολουθούν το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) με 13,5%, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 9,4%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με 6,4%, το Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA) με 1,7%, το Κόμμα της Ευδαιμονίας με 0,8% και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) με 0,3%.

Yπάρχει ανάγκη για σχολεία αλλά κτίζονται τζαμιά

Για τον Ερντογάν η θρησκεία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του δράσης. Κι αυτός ο θρησκευτικός του φανατισμός επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς, μιας και ο Ερντογάν προτιμά να κτίζονται τζαμιά παρά σχολεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη είδηση στην Μπιρ Γκιουν (πηγή ΓΤΠ) ενώ ο συνολικός αριθμός των τζαμιών στην Τουρκία έφτασε τις 90,000 με περισσότερα από ένα τζαμιά να χτίζονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά, ανεξάρτητα από τις ανάγκες, ο συνολικός αριθμός των δημόσιων σχολείων παρέμεινε στις 54,715, παρά την αυξανόμενη ανάγκη για σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 λειτούργησαν 54,715 δημόσια σχολεία. Από τον συνολικό αριθμό των δημόσιων σχολείων, 5,232 ήταν ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης, 22,527 ήταν δημοτικά σχολεία, 16,681 ήταν γυμνάσια και 9,180 ήταν λύκεια. Ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών σχολείων στην Τουρκία ήταν 13,501.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο αριθμός των τζαμιών στη χώρα ήταν 89,817 τον Δεκέμβριο του 2021. Η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό τζαμιών ήταν η Κωνσταντινούπολη με 3,555, ενώ ο αριθμός των τζαμιών στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Αττάλεια και την Προύσα ήταν 3,199, 1,920, 2,306 και 1 ,789, αντίστοιχα. Αναφέρθηκε ότι το Ντερσίμ είναι η πόλη με τον μικρότερο αριθμό τζαμιών στην Τουρκία με 89 τζαμιά.

Οι αλλαγές στον αριθμό των τζαμιών και των σχολείων μεταξύ της περιόδου 2019-2020 και της περιόδου 2020-2021 τράβηξαν επίσης την προσοχή. Ενώ ο αριθμός των τζαμιών στη χώρα αυξήθηκε κατά 372 την περίοδο 2020-2021 σε σύγκριση με την περίοδο 2019-2020, ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα, ο αριθμός των δημόσιων σχολείων μειώθηκε κατά 1095 την περίοδο 2020-2021 σε σύγκριση με την περίοδο 2019-2020.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ