Μεταναστευτικό, αρχαιολογικές ανασκαφές, φοιτητικά καμπ στην ατζέντα με την τουρκική αντιπροσωπία

 
MITSOTAKISERDOGAN

Ενημερώθηκε: 05/12/23 - 09:04

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα περίπου 20 μνημόνια συνεργασίας που θα υπογράψουν οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής Κ. Μητσοτάκη - Ρ.Τ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πλην της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, όλα τα υπόλοιπα πρωτόκολλα ανήκουν στα λεγόμενα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται προς υπογραφή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και Invest in Turkey, η σύγκληση της 4ης Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού και 9ου Forum για τον Τουρισμό, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγοκατασκευαστικού τομέα, τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας, σύγκληση της Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη και συνδυασμένων μεταφορών συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης καταστροφών, υπογραφή συμφωνίας για κοινωνική ασφάλιση, κτιριακή αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Εβρο κ.ά.

Στην ατζέντα με την Τουρκία οι κοινές αρχαιολογικές ανασκαφές

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συμμετάσχουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και 8 από την τουρκική, με αντίστοιχες αρμοδιότητες. Στην προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, επεκτείνοντας τους τομείς συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η σκέψη που υπάρχει από την ελληνική πλευρά και μένει να επιβεβαιωθεί ως πρόθεση και από την τουρκική, περιλαμβάνει πρόταση για κοινές ανασκαφές Ελλήνων και Τούρκων αρχαιολόγων τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στην Ελλάδα. Στην ατζέντα είναι κατά κύριο λόγο η προϊστορική εποχή (5.000 π.Χ.), που είναι λιγότερο «πολιτικοποιημένη» από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εμπλοκή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στις διμερείς επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες η σκέψη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην επαγγελματική εκπαίδευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ανταλλαγή προσώπων, αλλά καθαρά με ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων σε διαφόρους τομείς.

Μία ακόμη σκέψη είναι η δημιουργία κοινών summer camps, ώστε Ελληνες και Τούρκοι φοιτητές να περνάνε μέρος των διακοπών τους στην άλλη χώρα.

Την ίδια ώρα το μεταναστευτικό θα είναι στην πρώτη γραμμή, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει και την Τουρκία, ώστε να δείξει το καλό πρόσωπό της στην Ε.Ε.

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, η οποία προετοιμάζεται από τις αρχές του φθινοπώρου μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων εκατέρωθεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στον πυρήνα της συμφωνίας θα βρίσκεται η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, μία τουρκική και μία ελληνική, εργασίας που θα απαρτίζεται από στελέχη συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Οι ομάδες θα συνεργάζονται στενά και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των διακινητών παράνομων μεταναστών στον Έβρο και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ δύο Λιμενικοί, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος, θα εγκατασταθούν αντίστοιχα στη Σμύρνη και σε ένα ελληνικό νησί που θα συμφωνηθεί.

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι με τη σύναψη της συμφωνίας, η Τουρκία θα συμμορφωθεί σε έναν βαθμό τουλάχιστον και σε όσα έχει δεσμευτεί στη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ