Νέα τουρκική κλιμάκωση: Επιστρέφει το Oruc Reis και η Άγκυρα ζητά… άδεια για τα ενεργειακά έργα

 
oruc reis

Πηγή Φωτογραφίας: AP /Burhan Ozbilici

Ενημερώθηκε: 01/10/26 - 15:06

Σε μια νέα κίνηση πλήρους αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου προχωρά η Άγκυρα, θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου με διπλό μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστροφή του Oruc Reis και ο αγωγός προς τα Κατεχόμενα

Ανήμερα της επετείου Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τη NAVTEX 0953/26, σημαίνοντας την κάθοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή έως τις 25 Οκτωβρίου.

Συνοδευόμενο από τρία ακόμη πλοία, το σκάφος δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες, αλλά προπαρασκευαστικές εργασίες για την πόντιση υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Ο αγωγός θα συνδέει το Ανεμούριο της Τουρκίας με το Τεκνετζίκ στα κατεχόμενα, μήκους 101 χιλιομέτρων, ενισχύοντας την ενεργειακή εξάρτηση του ψευδοκράτους και αποτελώντας μοχλό πίεσης εν μέσω της λειψυδρίας που πλήττει την Κύπρο.

Ο τουρκικός «συντονισμός» και η απειλή για τον Great Sea Interconnector

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αξιώνει προηγούμενο συντονισμό και έγκριση για οποιαδήποτε δραστηριότητα πόντισης καλωδίων ή αγωγών στην υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στο στόχαστρο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση του Great Sea Interconnector.

Το γεγονός ότι οι ανάδοχοι του έργου είναι γαλλικοί κολοσσοί (Meridiam και Nexans) —οι οποίοι διατηρούν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και συμβόλαια εντός της Τουρκίας— δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές και τα «γκρίζα» σενάρια

Απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι οι μη οριοθετημένες περιοχές εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και η Άγκυρα δεν έχει κανένα δικαίωμα έγκρισης.

Ωστόσο, διπλωματικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο «δημιουργικής ασάφειας» σε περίπτωση που γαλλικές εταιρείες προχωρήσουν σε ενημέρωση της Τουρκίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνα προηγούμενα και να γκριζάρει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ