Ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ, ο Σύρος πρόεδρος, Τζολάνι, ουσιαστικά προσπαθεί να μειώσει την τουρκική επιρροή στη Δαμασκό, δήλωσε την Τετάρτη στο Maariv ο Δρ. Χέι Εϊτάν Κοέν Γιαναροτσάκ του Κέντρου Μοσέ Νταγιάν για Μεσανατολικές και Αφρικανικές Σπουδές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ .
Ο Τζολάνι προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Τουρκία χωρίς να διακόψει εντελώς τους δεσμούς, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί καθώς μια χώρα που κάποτε βρισκόταν υπό την επιρροή του μπορεί να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ.
Είναι η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία αρκετά ισχυρή ώστε να την εμποδίσει να ενταχθεί; Μια περίπλοκη γεωπολιτική διαμάχη εκτυλίσσεται με την Τουρκία στο επίκεντρο.
Η Τουρκία βλέπει κάθε βήμα της Δαμασκού προς την ένταξη στις Συμφωνίες του Αβραάμ ως άμεση απειλή για την περιφερειακή θέση της Άγκυρας.
Ωστόσο, τα κίνητρα του Τζολάνι απέχουν πολύ από το να είναι ιδεολογικά, υποστηρίζει ο Yanarocak. «Ο Τζολάνι κάνει αυτή την κίνηση όχι επειδή είναι Σιωνιστής, αλλά επειδή του παρέχει ένα είδος ανεξαρτησίας από την Τουρκία», διευκρινίζει.
Μια στενότερη σχέση με το Ισραήλ ανοίγει την πόρτα για τη νέα συριακή κυβέρνηση να άρει τις κυρώσεις και να προσεγγίσει τα πλούσια κράτη του Κόλπου, κάτι που είναι κλειδί για την απόκτηση οικονομικής ανεξαρτησίας και ανεξαρτησίας ασφαλείας από τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.
Ωστόσο, η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι απλώς υποθετική. «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος διεθνής φορέας που πραγματοποίησε ανοιχτή επίσημη επίσκεψη στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ», σημείωσε ο Γιαναροτσάκ.
«Η Βόρεια Συρία εξακολουθεί ουσιαστικά να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Οι Τούρκοι παρέχουν πολλές υποδομές για αεροδρόμια και μεταφορές εντός της Συρίας».
Όχι μόνο αυτό, αλλά «ένα σημαντικό μέρος του υπουργικού συμβουλίου και της ηγεσίας της Συρίας είτε σπούδασε στην Τουρκία, ενώ κάποιοι είναι Τούρκοι πολίτες και οι περισσότεροι έχουν δεσμούς με την Τουρκία», πρόσθεσε.
Η γεωπολιτική της νέας Μέσης Ανατολής διαμορφώνει επίσης τη θέση της Τουρκίας.
Η Τουρκία επωφελείται από την αποδυνάμωση του Ιράν από το Ισραήλ
«Το Ιράν και η Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι. Οι Τούρκοι δεν το παραδέχονται, αλλά πραγματικά επωφελούνται από το αποτέλεσμα του τελευταίου πολέμου, δηλαδή την ταπείνωση των Ιρανών», ανέλυσε ο Yanarocak.
Μετά την ταπείνωση του Ιράν, η Τουρκία μπορεί πλέον να αυτοαποκαλείται η μόνη μουσουλμανική δύναμη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.
Το αποτέλεσμα είναι μια νέα πραγματικότητα όπου «στην κορυφή της Μέσης Ανατολής, ως περιφερειακές δυνάμεις, ποιους βλέπουμε; Μόνο το Ισραήλ και την Τουρκία», δήλωσε ο Yanarocak στο Maariv.
Δεδομένου αυτού, η Συρία γίνεται το κεντρικό σημείο αναμενόμενης τριβής μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, σημείωσε.
«Πιστεύω σίγουρα ότι η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι Σύριοι δεν θα υπογράψουν αυτή τη συμφωνία».
Αυτό οφείλεται στο πώς η Τουρκία «θέλει οι Σύριοι να παραμείνουν στο πλευρό της μαζί με το Κατάρ. Θέλουν επίσης να δουν το Ισραήλ απομονωμένο».
Ενώ ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να απονομιμοποιήσει το Ισραήλ , οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Συρίας «υπονομεύει επίσης τη στρατηγική της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Γιαναροτσάκ.
Πηγή: Jerusalem Post