Τουρκικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ θέλει να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο - Στο στόχαστρο η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καστελόριζο

 
Τουρκικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ θέλει να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο - Στο στόχαστρο η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καστελόριζο

Ενημερώθηκε: 14/09/26 - 10:00

Εκτενή κάλυψη στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη αφιέρωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με δημοσιεύματα και τηλεοπτικά σχόλια να επαναφέρουν τις πάγιες τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, η Milliyet φιλοξένησε άρθρο του Οζάι Σεντίρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν έχει προτεραιότητα τη χρήση βίας εναντίον της Ελλάδας» και ότι επιδιώκει την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος αρθρογράφος σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει, κατά την άποψή του, λόγο να φοβάται ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα και υποστήριξε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επαρκή ισχύ για να δράσουν εφόσον λάβουν σχετική εντολή.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ούτε οι στρατιωτικές συνεργασίες της Ελλάδας συνιστούν λόγο ανησυχίας για την Τουρκία.

«Η Τουρκία επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα, κατά την εκτίμησή του, δεν θα είναι εκείνη που θα επιτεθεί πρώτη, εκτός εάν θεωρήσει ότι δημιουργείται τετελεσμένο στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και ο ισχυρισμός του ότι το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύγκρουση, με στόχο, όπως έγραψε, να αποσπάσει την προσοχή και να εξαντλήσει την Άγκυρα.

Sözcü: «Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε 23 νησιά με ισραηλινά όπλα»

Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο κινήθηκε και η Sözcü, η οποία υποστήριξε ότι «η Ελλάδα προκαλεί» και ότι η Τουρκία περιορίζεται σε καταδίκες.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και στην παρουσία του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα έπρεπε να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για στρατιωτικοποίηση 23 ελληνικών νησιών με ισραηλινά οπλικά συστήματα.

A Haber: Ερωτήματα για την παρουσία Μητσοτάκη στο Καστελόριζο

Στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, η επίσκεψη Μητσοτάκη συνδέθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τουρκικές NAVTEX και τις έρευνες του σκάφους TÜBİTAK Marmara.

Παρουσιάστρια του σταθμού διερωτήθηκε γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το Καστελόριζο, καθώς και τη Ρω και τη Στρογγύλη.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά, υιοθετώντας την τουρκική θέση ότι το καθεστώς τους δεν επιτρέπει την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

CNN Türk: Αιχμές για τα «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το CNN Türk, το οποίο υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε νησιά που, σύμφωνα με την τουρκική ερμηνεία των διεθνών συνθηκών, θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Το τουρκικό δίκτυο έδωσε επίσης έμφαση στην παρουσία στρατιωτών και σε εικόνες από οπλικά συστήματα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ