Κοροναϊός στην Κίνα: Στους 361 οι νεκροί, 17.205 το σύνολο των κρουσμάτων, ξεπέρασαν τον SARS

 
Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για μέτρα προστασίας

Ενημερώθηκε: 03/02/20 - 08:34

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).

Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205. Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους. Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.

Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για μέτρα προστασίας

Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει τη Δευτέρα εκτάκτως, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη 13 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Το συμβούλιο, στο οποίο θα προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, έχει κομβικό ρόλο σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και στην κατάθεση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία, που στην προκειμένη περίπτωση θα συζητηθούν υπό το πρίσμα της επέλασης του κορωνοϊού και της άφιξής του στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί εμφανίζονται για την ώρα ψύχραιμοι όμως είναι πολύ πιθανό κρούσματα κοροναϊού να υπάρξουν και στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε σε χώρες της Ευρώπης, η εμφάνιση του κοροναϊού στατιστικά δεν αποκλείεται να περάσει στην Ελλάδα ως φυσικό επακόλουθο της ταχύτητας μεταφοράς του από χώρα σε χώρα.

Ηδη σε έξι ευρωπαϊκές χώρες εντοπίζονται κρούσματα. Πρόκειται για τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, ενώ σε μία τουλάχιστον χώρα, τη Γερμανία, καταγράφεται ήδη δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε νοσήσει σε άτομο του περιβάλλοντός του.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κοροναϊού και στη χώρα μας, όμως είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», τόνισε το πρωί της Κυριακής ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει πάρει εντολές για την αντιμετώπιση περιστατικού για τον ιό της Κίνας. Όπως είπε για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωναϊό έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Ακόμη είπε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο ιός δεν θα φτάσει στην Ελλάδα, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, με το νόμο των πιθανοτήτων ο κοροναϊός ενδέχεται να έρθει και στην χώρα μας.

Στα 7 μέχρι τώρα «ύποπτα» κρούσματα που διαχειρίστηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες έδειξαν τα καλά αντανακλαστικά τους. Επρόκειτο για τρεις Κινέζους, εκ των οποίων ένα βρέφος κι ένα παιδί, και τέσσερις Ελληνες, που εξετάστηκαν στα νοσοκομεία αναφοράς. Εκτός από τα άτομα που επισκέπτονται μόνα τους τις μονάδες υγείας έχοντας ύποπτα συμπτώματα σε συνδυασμό με ταξίδι στην Κίνα ή επαφή με ταξιδιώτη από την Κίνα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο) όταν προσγειώνονται πτήσεις τράνζιτ από την Κίνα.

Κρίσιμη η έγκαιρη ανίχνευση του κοροναϊού στις πύλες εισόδου

Οι πύλες εισόδου της χώρας και η λήψη των απαιτούμενων μέτρων στα αεροδρόμια είναι κομβικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση. «Στη χώρα μας στη φάση που διανύουμε ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού εισαχθεί στη χώρα μας», σημειώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης. Και προσθέτει: «Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχει ενημέρωση στις πύλες εισόδου όπως και στα αεροδρόμια».