Από τις κορβέτες στους SPIKE-NLOS λίγων ημερών δρόμος…

 
ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Ενημερώθηκε: 16/12/22 - 17:22

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η ολοκλήρωση του πρώτου τυπικού, «συμβασιακού», σταδίου, για δύο πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη διάρκεια της συνάντησής του με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο Υπουργείο.

            «Η απόφαση για τις κορβέτες πλησιάζει στο να ληφθεί η τελική απόφαση» σημείωσε ο Υπουργός για να προσθέσει: «Οι δύο προτάσεις για τις κορβέτες, που υποβλήθηκαν από τους Γάλλους και τους Ιταλούς είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη και ήδη αξιολογούνται από το Πολεμικό Ναυτικό. Και στις δύο προβλέπεται ότι το  πρώτο πλοίο θα ναυπηγηθεί έξω ενώ οι υπόλοιπες στην Ελλάδα. Στο Σκαραμαγκά ή στην Ελευσίνα. Η τελική απόφαση πρόκειται να κριθεί στις ‘λεπτομέρειες’, ενώ το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό θα συνεδριάσει στις 20 Δεκεμβρίου».

            Απαντώντας στο ερώτημα για το αν στην υποθετική – αυτή τη στιγμή - περίπτωση επιλογής της ιταλικής πρότασης υπογραφεί και με αυτούς συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με σχετική ρήτρα παροχής βοήθειας αν κάποιος επιτεθεί στην Ελλάδα, ακριβώς δηλαδή όμοια με αυτήν που έχει υπογραφεί με τη Γαλλία, ο Υπουργός τόνισε ότι «εμείς θα το θέλαμε» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα έχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής ή όχι. Εμείς το θέλουμε και θα δούμε σε μία τέτοια περίπτωση».       

            Για το άλλο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τρέχουσας επικαιρότητας, αυτό της ενεργοποίησης του «δικαιώματος προαίρεσης» (οψιόν) για την προμήθεια της τέταρτης φρεγάτας [email protected], που ως γνωστόν και αυτή επείγει αλλά δεν είναι τόσο «οξύ» όσο το αντίστοιχο των κορβετών, ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «Η απόφαση για την ενεργοποίηση της οψιόν για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN, κλάσης «Κίμων», θα ακολουθήσει την απόφαση για τις κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN του Στόλου». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού το συγκεκριμένο θέμα θα ακολουθήσει τα δύο προηγούμενα, καθώς χρονολογικά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει μέχρι και την άνοιξη του 2023, και κατά δεύτερο – και πολύ σημαντικό λόγο – θεωρείται βέβαιο πως η γαλλική πλευρά θα μπορέσει να παρατείνει το διάστημα αυτό, αν απαιτηθεί, κατά ένα «εύλογο χρόνο», ιδίως αν στο μεταξύ έχει κερδίσει και το πρόγραμμα των κορβετών.

            «Το ζήτημα με τα ισραηλινής κατασκευής αντιαρματικά βλήματα SPIKE -NLOS τελειώνει. Είναι πλέον καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα» τόνισε με έμφαση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία συλλογής υπογραφών των μελών του ΚΥΣΕΑ, αφού προηγήθηκε η λεπτομερής ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τους Αρχηγούς παρουσία μου, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η διαδικασία του καταρτισμού της σύμβασης και της υλοποίησης της προμήθειας, που θα γίνει με διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ, χωρίς μεσάζοντες». Αναφερόμενος στο ίδιο πρόγραμμα ο Ν.Παναγιωτόπουλος έδωσε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» γι’ αυτό! Τόνισε ότι παρά τα όσα λέγονται για καθυστερήσεις, που πραγματικά υπήρξαν, το πρόγραμμα αυτό είχε τις δικές του αντικειμενικές δυσκολίες που εν πολλοίς «επέβαλλαν» κάποιες από τις καθυστερήσεις αυτές, όπως:

Πρόκειται για ένα «σύνθετο πρόγραμμα», όπως το χαρακτήρισε ο Υπουργός, καθώς αφορά οπλικά συστήματα για το Στρατό Ξηράς και μάλιστα δύο διαφορετικών τύπων, όπως και για το Πολεμικό Ναυτικό ενός τρίτου τύπου του ίδιου βλήματος. Θυμίζουμε ότι ο Στρατός Ξηράς θα αποκτήσει 18 συστήματα της χερσαίας έκδοσης του βλήματος επί οχημάτων, 9 συστήματα της αεροπορικής έκδοσης του βλήματος για τα επιθετικά ελικόπτερα Longbow Apache της Αεροπορίας Στρατού καθώς και 8 της ναυτικής έκδοσης για τον εξοπλισμό τεσσάρων κανονιοφόρων και ισάριθμων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) του Πολεμικού Ναυτικού. «Μία τέτοια, τόσο πολύπλοκη και με διαφορετική σύνθεση σύμβαση, που αφορά στην πραγματικότητα τρία οπλικά συστήματα για δύο Κλάδους, δεν είχε υπογραφεί ξανά από εμάς και ήταν κάτι καινούργιο. Επίσης, οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει σε δικούς τους, διαφορετικούς χρόνους, καθώς έχουν διαφορετικό νομικό σύστημα. Εμείς έχουμε άλλο νομικό σύστημα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να είμαστε σύννομοι και να είναι όλα νόμιμα. Τέλος πάντων όλα αυτά ολοκληρώθηκαν και το θέμα ουσιαστικώς έχει λήξει» κατέληξε ο Ν.Παναγιωτόπουλος.      

            Στη συγκέντρωση εκτός του ΥΕΘΑ παραβρέθηκαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης αντί του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

«Ιχνηλάτης»  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ